Förflytta dig till innehållet

Vintercykling i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det har satsats stora pengar på tanken att man ska promenera eller åka cykel mellan Åbo och S:t Karins, längs väg 110. Nu finns där en bred väg för lätt trafik med skild fil för fotgängare och cyklister, och det är ju bra det.

Men när NMT-centralen och trafikledsverket vill höra användarnas synpunkt på vinterunderhållet (ÅU 28.1.) kommer de inte att få många svar. Det beror på att då snön började vräka ner i januari försvann cyklisterna. Och det beror inte på dåligt underhåll av just denna cykelbana, i själva verket var den rätt bra plogad redan under tidigare år då den var smalare.

Nej, problemet är exakt samma som för en spårväg: Man måste också ta sig till och från vägen. Få bor och arbetar precis invid någon huvudled. Jag har slutat vintercykla (efter att ha gjort det i 50 år), men både väg 110 och andra vägar ingår i min dagliga hälsopromenad. Att ta sig ut från vår gård via Lingonvägen och Körsbärsvägen kräver just nu att man leder sin cykel och mera kan man väl inte begära, men en viktig stor matarväg till väg 110 är Jahnvägen, och den har hela tiden i likhet med alla andra mindre tvärgående cykelvägar varit rena katastrofen. Ofta har jag sett ett fåtal modiga cyklister leda sin cykel över den tillfrusna snömodden med höga isvallar på cykelbanan, medan bilarna i mängder rusar glatt förbi på ren och fin körbana.

Om livet är dig kärt, använd löstagbara broddar under skorna och låt cykeln stå på vintern!

Om grön politik ytterligare försvårar bilkörning till centrum, eller om man tycker att ärenden via torgparkeringen tar för lång tid, finns det utmärkta bilvaruhus i periferin där nästan all service som man behöver redan finns. Vill man spara bensinpengar (och eventuellt klimat) kan man planera sina inköp bra, åka mera sällan och storhandla. Det går även buss till köpcentren, och har man ingen bil kanske man i stället har råd med taxi ibland. Det kostar ju skjortan att ha bil och dyrare blir det. Även näthandel med hemkörning fungerar.

Att promenera till butiken med ryggsäck är billigt och hälsosamt för en pensionär med gott om tid nu då all annan trevlig hobby är inhiberad.

Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter