Förflytta dig till innehållet

Vinterbadarna blir allt fler – men alla är inte glada över utvecklingen

Villa Järvelä har fyra bastur. För att undvika trängsel har man öppet också vissa morgnar.

Vinterbadarna blir allt fler. Men det är inte enbart positivt, eftersom faciliteterna inte alltid hinner utvecklas i samma takt.

Ulrika Gullqvist har vinterbadat i tjugo år. De senaste åren har hon nästan enbart badat i Villa Järvelä i Lundo.

På sistone har det varit lite väl trångt i bastun och badbaljorna som man kan värma sig i efteråt, tycker Gullqvist.

– I och med att kunderna får stanna hur länge som helst finns det folk som sitter en timme i sträck i baljan. Trots att det finns tre stycken är det ofta svårt att få plats, säger Gullqvist.

kvinna inomhusArkiv/Jan-Ole Edberg
Ulrika Gullqvist har vinterbadat i tjugo år. De senaste årens utveckling med allt fler badare som trängs på en och samma gång gläder henne inte.

Samma tendens har hon märkt i de fyra basturna. När nya bastubadare kommer in stiger inte de som suttit längst upp för att ge plats.

När Gullqvist inledde vinterbadandet var det främst äldre personer som badade. Nu har hon konstaterat att många yngre kommer i större sällskap, både finländare och utbytesstudenter.

– Kanske det skulle vara bra med tydliga instruktioner när det inte räcker med att lita på att folk förstår god sed. Det kan finnas kulturella skillnader också, säger Gullqvist.

Hon önskar att Villa Järvelä skulle hålla koll på hur många badare det finns för stunden, och inte släppa in över en viss gräns.

tre personer utomhusAnnina Suominen
Jenny och Markku Lipponen har stått för Villa Järvelä i tio år.

Jenny Lipponen och hennes man Markku ansvarar för Villa Järvelä. Hon anser inte att det är en bra idé att begränsa antalet besökare.

– Det är ganska ledsamt för de som tvingas vända i dörren. Vissa kvällar har haft väldigt många besökare, men jag tror det är en peak nu strax efter nyår med alla nyårslöften. Det lugnar snart ner sig.

Lipponen vill heller inte införa för strikta regler eller tidsbegränsningar, utan vill att badarna ska få njuta på det sätt de vill.

En vacker vinterdag kan det vara uppemot 300 badare i Villa Järvelä, utspridda över hela dagen men med störst tryck efter klockan 18.

– Det är andra veckan som vi också har öppet vissa morgnar för att lätta på trycket på kvällarna. Så det finns också möjlighet att vinterbada för dem som vill göra det mera i lugn och ro.

Ulla Lindeqvist är ordförande för Turun Avantouimarit som sköter om vinterbadandet vid Ispois badstrand i Åbo.

Också hon säger att det ibland varit väl många vinterbadare på en och samma gång den här vintern.

– Vår personal har noterat det, Några direkta problem har inte uppstått men de har ändå rapporterat sina iakttagelser vidare. Vi kommer faktiskt att diskutera frågan på vårt styrelsemöte, men vi har inga förslag till åtgärder än, säger Lindeqvist.

Under toppdagarna kommer ungefär 300 vinterbadare om dagen; en stor del under kvällens två sista öppettimmar.

– Sedan coronarestriktionerna lättat har vi sett en väldig ökning av vinterbadare. Många unga har hittat hit.

I Ispois är bastun stor. Sjuttio personer kan tränga sig in i den.

Både bastun och omklädningsrummena har renoverats de senaste åren. Och de nya duscharna installerades för bara några dagar sedan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter