Förflytta dig till innehållet

Vinst i cykeltävling för Folkhälsans daghem i Lundo


Folkhälsans daghem Solstrålen i Lundo får pris i Valonias årliga tävling Pyörällä töihin (Ta cykeln till jobbet).
Daghemmet knep vinsten i klassen för arbetsplatser med 5–20 anställda, meddelar Valonia, en expert- och serviceorganisation för hållbar utveckling och energifrågor.
– Det känns jättebra. Vi är ganska aktiva på vår enhet så det var riktigt roligt, säger Johanna Valonen vid daghemmet Solstrålen.

Cykla eller gå till jobbet

Tävlingen som är öppen för alla arbetsplatser i Egentliga Finland, varar en vecka och går ut på att de anställda ska ta sig till jobbet utan fordon, till exempel genom att cykla eller gå. Arbetsplatserna delas in i fyra klasser, enligt hur många anställda de har.
De sju personer som är anställda vid Solstrålen cyklade sammanlagt 319 kilometer under veckan.
-Vi bor alla i Åbo och när man cyklar till jobbet i Lundo så blir det lätt rätt många kilometer, förklarar Valonen.
Personalen vid Solstrålen är motionsintresserad och därför är det naturligt för de anställda att ta cykeln till jobbet.
-Majoriteten av oss är intresserade av motion och på enheten finns både fotbolls- och simtränare. Daghemmet är också med i Glädje i rörelse-programmet, berättar Valonen.
Förhoppningen är att intresset för att ta cykeln till jobbet skall fortgå även efter tävlingen.
-Vi vill försöka hålla samma standard som nu. Det är viktigt för oss att föregå med gott exempel för barnen och familjerna, säger Valonen.

Minskning i deltagande

I år deltog 190 arbetsplatser från 18 kommuner, vilket var aningen mindre än i fjol, men slutsaldot blev över 5000 kilometer mer än förra året. Av kommunerna var det Letala som samlade mest kilometer i förhållande till invånarantal.
Vinnaren i klassen för över 100 anställda var liksom de föregående tre åren Deltamarin. Polikliniken för gastroenterologi vid Åbo universitetscentralsjukhus var etta i klassen för 21–100 anställda, medan Airisto-Velkua fiskeområde knep vinsten i den minsta klassen, för 1–4 anställda.
Som en del av tävlingen lottades också ut en hybridcykel bland de vinnande arbetsplatserna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter