Förflytta dig till innehållet

Vinna hela världen och förlora sin själ

Leende kvinna med ljus scarf runt halsen

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den är ganska förfärlig, serien EXIT, vars tredje och sista säsong nu har sänts i vår TV och på Arenan.

Alldeles för rika, skrupelfria män i Oslos finanskretsar ägnar sig åt att med alla medel berika sig och åt att konsumera droger, sprit och prostituerade.

De beter sig svinaktigt mot snart sagt alla de kommer i kontakt med, inte minst sina egna familjer.

När första säsongen sändes blev jag chockad och tänkte sluta titta efter ett avsnitt, men serien är väldigt skickligt gjord. Så nu har jag följt med den ända till slut.

To the bitter end heter det på engelska och jo, slutet är bittert! Skräckblandad fascination med en rejäl dos äckel kan väl mina känslor för seriens värld närmast beskrivas som.

Det kan naturligtvis hända att någon har ’inspirerats’ av seriens skildring av livet i de superrikas (och superhemskas) värld, men jag har svårt att tro att inte de flesta som tittat har känt obehag.

Några rollmodeller ens för den mest materialistiskt pengahungriga tror jag inte att de fyra huvudpersonerna är.

Trots alla scener med ganska explicit sexuellt innehåll och cyniska diskussioner är EXIT nämligen sist och slutligen en moralitet. Den avslöjar verkligheten bakom ett liv som endast levs för dyrbara hus, bilar, kläder, klockor, för en fasad, i bibliskt språk en vitkalkad grav.

En verklighet där de ’såta vännerna’ inte kan lita på varandra när livet inte längre ler. Där de drabbas av en tilltagande ensamhet och leda mitt i överflödslivet.

Vad nyttjar det en mänska om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? En kvinna som varit gift med en av de notoriskt otrogna och hänsynslösa männen lyckas med konststycket att flytta alla mannens pengar till egna hemliga konton i skatteparadis och börja ett liv med ny identitet.

I den sista isande scenen står hon helt ensam i ett överdådigt hus, med alldeles tom och stelnad blick. Hon har allt hon rimligtvis kan begära, utom kärlek, vänskap, gemenskap, glädje och en mening med sitt liv.

Jesus’ ord ekar i mitt huvud. Också vi vanliga människor ställs någon gång inför val där vi måste välja mellan det som är läckert och det som är rätt. Det är klokt att inte göra som de i EXIT.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter