Förflytta dig till innehållet

Vindkraften berör men har rätt till korrekt och lika behandling

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vindkraftens vara eller icke vara delar åsikter. Ofta är det de extrema åsikterna som ekar i bygden medan den stora allmänheten förhåller sig rätt neutrala till frågan. För oss SFP:are är det av största vikt att även vindkraftsärenden får en saklig, och juridiskt korrekt behandling i den kommunala beslutsprocessen, oavsett åsikt i frågan.
Gräsböleplanen drogs bort från tekniska nämndens föredragningslista av ordförande, Helena Fabritius, för att man ville kontrollera att beslutsprocessen är korrekt. Ärendet finns nu med på tekniska nämndens nästa möte.
I bygg- och miljötillsynsnämnden framförde ordförande, Kim Viljanen ett eget förslag som inte hade förvaltningens stöd, nämligen att avslå byggloven för Nordanå-Lövböle. Nämnden röstade ner förslaget eftersom bygglov inte kan behandlas innan delgeneralplanen godkänts av fullmäktige.
Att nämndordförande gör en dylik egen föredragning visar på nonchalans gentemot såväl de politiska gruppernas överenskommelse och följer inte heller god förvaltningssed.
Vi anser att det är viktigt att driva en ansvarsfull politik som behandlar alla sökande korrekt, Som politiker ska vi också ta ansvar för att kommunen inte blir inblandad i rättsprocesser som man kan undvika genom en korrekt behandling av ärenden.
I vårt politiska uppdrag ska vi givetvis föra fram våra väljares åsikter, men vi har också ett ansvar för att förstå de kommunala beslutsprocesserna och tillsammans med tjänstemännen behandla ärendena juridiskt korrekt. Inom SFP vill vi jobba för en rättvis kommun där alla kommuninnevånare, markägare, företagare och kunder skall få en saklig och korrekt behandling av sina ärenden i ett ytterst komplicerat juridiskt samhälle där fakta onödigt ofta blandas med fiktion.
Tillsammans bygger vi vår framtid på Kimitoön.
Helena Fabritius
SFP, ordförande för  tekniska nämnden
Roger Hakalax
SFP, vice ordförande i bygg- och miljötillsynsnämnden

Dela artikeln

En kommentar: “Vindkraften berör men har rätt till korrekt och lika behandling

 1. Kim Viljanen skrev

  Byggloven för Nordanå-Lövböle
  Tekniska nämndens ordförande Helena Fabritius och Bygg- och miljötillsynsnämndens viceordförande Roger Hakalax framför i lördagens ÅU sin syn på korrekta juridiska processer. Men glömmer tyvärr bort väsentlig fakta.
  Byggloven för för Nordanå-Lövböle inlämnades redan 1.9.2015, dvs för över två år sedan. Såväl kommunstyrelsen som AVI har redan i slutet av 2016 påpekat att byggloven skall behandlas.
  HB och RH efterlyser ansvarsfull politik och god förvaltning. Den 1.3.2016 beslöt Bygg- och miljötillsynsnämnden med rösterna 6-3 (SFP, FS och SDP) att av sökanden inbegärs kompletterande handlingar beträffande bl.a. kraftverkens tekniska specifikationer, plan-, skärnings-, fasad- och konstruktionsritningar och bullerutredning för den valda kraftverkstypen.
  Till dags dato har inte dessa kompletteringar inte erhållits av Egentliga Finlands Energi.(jo jag vet att man inte vill uppge turbintyp för att det kan komma nyare turbintyper men det försvarar inte att företaget i fråga att inte lämna in någonting av dom övriga handlingarna).
  Kimitoöns kommun har inte till alla delar lyckats hålla sig utanför rättsprocesser tidigare heller då beslut har fattats i vindkraftsfrågor.
  I Kimitoöns kommun skall alla behandlas på samma sätt, samma krav bör gälla alla sökande vad beträffar bygglovshandlingar som ligger som grund för beslutsfattandet. Det är god förvaltning.
  Och ännu kan tilläggas att jag har kört med öppenhet alla i bmn var medvetna om min berädning men kanske alla i tekniska inte var beredda på att ordförande i nämden skulle dra gräsböle planen tillbaka i sista stund.
  Jag skickade också ut förfrågan till alla gruppordförandena om saken för att höra gruppernas åsikter i frågan.
  Men ärendet drogs tillbaka så Helena och Roger kan sova gott nu när EFE inte drar kommunen in i en rättsprocess som man hotat med.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter