Förflytta dig till innehållet

Vill inte riskera studentprovet – osäkerheten stressar abiturienter i Åbo och Pargas som nu minimerar sociala kontakter

Privat
en studerande
Ida Laukkanen i Åbo har valt att ladda upp för studentproven i vår i frivillig karantän för att vara på den säkra sidan.

Det handlar först och främst om att vara frisk då studentprovet ska skrivas.

Därför valde Ida Laukkanen i Katedralskolan i Åbo att följa rekommendationen om frivillig karantän i två veckor innan vårens studentskrivningar inleds.

– Jag ville helt enkelt se till att vara så säker som möjligt i och med att coronafallen har ökat i Åbo. Samtidigt vill man inte bli sjuk i nåt annat heller, säger Laukkanen.

Rätt likadana rutiner

För hennes del har den frivilliga karantänen inte i sig påverkat dagsrutinerna särskilt mycket. Läslovet betyder att hon pluggar hemma oberoende, det är endast den lilla sociala biten som faller bort för en tid.

– Mest handlar det om att inte kunna ta sådana pauser man kanske vill, att gå till butiken och handla nåt gott då andan faller på eller att träffa kompisar. Jag antar att det är ganska många som valt att följa karantänrekommendationen eller åtminstone vara extra försiktiga.

Laukkanen inledde sina skrivningar redan i höst med två av proven och ska skriva sex prov nu under våren.

– Situationen stressar åtminstone mig jättemycket, om man blir sjuk trots att det inte ens skulle handla om corona, riskerar man att inte bli student och hamna vänta till hösten för att bli klar. Det påverkar också fortsatta studieplaner och möjligheter att söka vidare.

Praktisk information via Wilma

Än så länge har den praktiska informationen om hur skrivningarna ska gå till varit rätt sparsam, men under torsdagen gick Åbo stad ut med att också karantänsatta har möjlighet att skriva studentprov förutsatt att de är symptomfria i enlighet med THL:s och studenexamensnämndens rekommendationer. I sista hand är det ändå gymnasiets rektor som i samråd med smittskyddsmyndigheten fattar beslut om varje enskild examinand.

Mer praktisk information till examinander kommer att skickas ut via Wilma.

– Vi har nog diskuterat det här bland kompisarna. Det är kanske främst osäkerheten som vi pratat om, vi vill ha all information så fort som möjligt.

Ovanligt med karantän bland Pargasabir

I Pargas har varken Viktor Johansson som i vår tar studenten vid Paraisten lukio eller abiturienten Wilma Salo vid Pargas svenska gymnasium gått in för frivillig karantän – men båda gör sitt bästa för att minimera kontakterna.

en fotbollsspelarePrivat
Viktor Johansson som spelar fotboll i Pargas IF:s representationslag skriver studenten i vår. Foto: Privat

– Jag rör mig nog utomhus också, men tränar till exempel fotboll på egen hand och håller mig borta från Åbo. Det gäller att ta det litet försiktigt och visst stressar det en aning, medger han.

Det är först och främst oron för att inte få studentexamen slutförd under våren som oroar, eftersom en uppskjutning till hösten skulle kasta om framtidsplanerna och de fortsatta studierna få vänta.

– De flesta skulle jag nog tro att håller sig mer eller mindre hemma nu innan proven, säger Johansson som är nöjd med den praktiska information man redan nu fått från skolan.

Wilma Salo vid PSG håller med om att de flesta av hennes studiekompisar har valt att begränsa sina kontakter i enlighet med rekommendationerna. Men hon känner ingen som skulle ha gått in för karantän helt och hållet.

Myndigheter begränsar inte provtillfällen

Studentproven begränsas i sig inte av några myndighetsbeslut, eftersom man inte har något fastslaget maxantal personer som får samlas vid provtillfällen. Men säkerhetsavstånd och övriga rekommendationer ska följas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter