Förflytta dig till innehållet

Vill du ha spänning i tillvaron, flytta till skärgården

POSTEN. Det är spännande att bo i skärgården. Än är det fråga om fastighetsskatter eller postutdelning, än om turlistor och förbindelsebåtsavgifter.
Däremellan drar staten in de få arbetsplatser som finns, såsom militären, lotsarna, sjöbevakarna eller postförarna med flera. Trots alla vackra festtal och alla vallöften sker det hela tiden en avveckling av servicen i stället för en utveckling.
Så fort ett statligt ägt eller annat företag talar om att förbättra servicen och tjänsterna i skärgården, då vet vi skärgårdsbor att det handlar om indragningar och försämringar.
Postens, eller rättare sagt Posti`s senaste ”förbättring av service” handlar om att minska postutdelningen på vissa postnummer samt på förbindelsebåtarnas rutter, till endast en dag per vecka är ett slag i ansiktet på oss.
Man hänvisar till Posti`s krav, eller egentligen statens krav på bättre lönsamhet. Men staten, det är vi.
Utan invånare i landet finns det ingen stat! Utan invånare i skärgården finns det ingen service för dem som vill röra sig i skärgården.
Det lag som Posti hänvisar till, godkändes efter omröstning 2017. Nu ser vi följderna. Den nya riksdagen och regeringen borde så fort som möjligt antingen ändra den nya lagen eller utfärda tillämpningsdirektiv som ålägger den statsägda Posti, att fortsättningsvis sköta postgången till de öar som regelbundet trafikeras med färjor eller förbindelsebåtar lika ofta som hittills, det vill säga minst fem dagar i veckan.
Upp till bevis, alla de riksdagsmän och partier som säger sig måna om skärgården! Vi skärgårdsbor börjar bli trötta på att behandlas som andra klassens medborgare.
Den som vill ha spänning i tillvaron, flytta ut till skärgården!
Kurt Kronehag
Pargas skärgård

Dela artikeln

En kommentar: “Vill du ha spänning i tillvaron, flytta till skärgården

 1. Paul Lindberg skrev

  ”Posti” har nog ”förbättrat” servicen också i tätorterna, bl.a. i Åbo stad
  med tre utdelningar i veckan mot tidigare fem.
  Militären försvann från skärgården på grund av att kustartilleriet är avskaffat som föråldrat vapenslag och ersatt med robotsystem.
  Tekniken ersätter människan och många yrken kommer att försvinna i framtiden.
  Fartyg, tåg, bussar, bilar kör obemannade. Säkerheten är sedan en annan sak…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter