Förflytta dig till innehållet

Vilka fantastiska pepparkakshus: Bengtskärs fyr, Masugnen, Nagustall — se alla bilderna!

Vilka fantastiska bilder på pepparkakshus vi fick in i ÅU:s pepparkakshustävling!
Vi publicerar alla bilderna här.
Bland dem som deltog i utlottningen av fem ÅU-muggar gynnade lotten följande: Guy Svahnström, Linda Forssell, Jessika Karlsson, Vera Granberg och Helena Lindberg. Ni får varsin mugg på posten. Grattis!
ÅU tackar för alla bidrag!

Masugnen i Dalsbruk. Det har Ellinor Johansson designat och bakat på självständighetsdagen – 8 timmar tog projektet. Mamma Mari-Sofi skickade in bilden.


Pepparkaksstall. Jessica Karlsson i Nagu berättar: Här kommer några bilder på ett pepparkaksstall som våra två yngsta döttrar Ise Adamsson 7 år och Filippa Adamsson 10 år gjort. Mamma Jessica har stått för ritningen av stallet och pappa Antte limmade ihop stallet. För övrigt har flickorna jobbat ihop i över 5 timmar med att kavla ut bitarna och pyntat och dekorerat stallet. Hästarna är favorithästar som finns på riktigt i olika stall i Nagu. Vi har inte som tradition att baka pepparkakshus. Men i år har hästintresset varit stort och då kom dom på att dom ville bygga ett pepparkaksstall.


Bengtskärs fyr. Bagaren Christoffer Johansson i Rosala berättar: Mitt pepparkakshus är en modell av Nordens högsta fyr: Bengtskärs fyr, som under sina spännande och dramatiska dryga 110 år har fungerat som både fyr, hem och slagfält, och den senaste sommaren även som min arbetsplats. Hela pepparkakshuset är 90 cm högt och är byggt av enbart ätliga material.


För tomten i nöd. Bagarna Lotta och Alexandra i Helsingfors berättar: Vi byggde ett utedass i sagoskogen, dit tomten har hittat. Dörren står på glänt och man ser hans spår i snön. I skogen lurar hararna o rävarna på varandra och ett får har förirrat sig och mumsar nu på de snöbelagda blommorna.


Pargashus. Ellen Kronberg i Kirjala, Pargas har bakat.


Muminhus. Nela Söderman i Åbo berättar: Har blivit något av en tradition att jag bakar ett muminhus inför julen. I år fick jag då en kul ide om att lägga en batteridriven lykta in i huset och här är resultatet. För första gången lyckades jag undvika brännsår på fingrarna!


En årlig familjetradition. Här är ett pepparkakshus som är bakat och ihoplimmat i S:t Karins av Helena Lindberg i S:t Karins. För dekorationerna står Saga Nyman, 3 år och Henna Nyman och Sara Lindberg.


Sekelskriftesvilla. Dottern Lykke, 8 år, har hjälpt Linda Forssell i Grankulla att montera ihop och dekorera den här sekeslskiftesvillan. Linda berättar: Det är ett rätt stort hus, cirka 30 cm högt, så det behövdes fler par händer. Nästa år får det bli en mindre modell, för bitarna var på grund a vsin storlek ganska sköra. De gick sönder och vi måste fixa sprickorna med smält socker – som tur går det bra att täcka upp alla misstag och skavanker med kristyr och franska pastiller, och det blir desto godare att äta upp sedan vid julgransplundringen!


I Kirjala. Det här pepparkakshuset är byggt av Klara Järvinen, 12 år, i Kirjala, Pargas.


Hans-och-Greta hus med mycket godis. Huset är gjort av Ines Järvinen, 9 år, i Kirjala, Pargas. Utanför huset finns det snöhögar och en snölykta.


Första pepparkakshuset. Guy Svahnström berättar: Jag hade glädjen att få tillbringa tid mina två barnbarn Felicia och Lukas, deras mamma och pappa var på jobb. Det råkade vara Självständighetsdagen så vad skulle vi hitta på? Jo, vi skall baka pepparkakshus. Vi beslöt att alla gör ett eget hus och en gemensam faktor hade vi, ingen av oss hade aldrig gjort det förr så det blir nog spännande. Allt gick bra ända tills ihoplimningen började. Vi hade satsat på färdigt ”lim” som finns på tub men det var mycket jobbigt, så Felicia smälte socker i en stekpanna och då fick vi ihop alla bitar! Lukas fick ihop ett specialformat hus som skiljer sig ”lite” från det traditionella men de två andra liknar normala pepparkakshus. Men det viktigaste, vi hade så roligt! Jag vet inte när vi skulle ha skrattat så mycket sist och sett så lite på våra telefoner som den dagen! En riktig glad självständighetsdag! Husen från vänster: Felicias, Lukas, Guys.


Pepparkaksbil. Vera Granberg heter bagaren i S:t Karins.


Muminfamiljens hus. Bagaren Dan Brådhe i Kalmar, Sverige berättar: Jag har inte byggt pepparkakshus på säkert 20-25 år. Faktiskt inte sedan jag var liten och byggde med min pappa. Men tog mig i kragen i år och byggde Muminfamiljens hus.


Sagalundgården. Bagare är Päivi Arponen och Maria Virpiö på Kimitoön.


En kyrka. Anne Lindroos berättar: Årets pepparkakshus blev en kyrka, dock inte Kimito kyrka, arkitekten har litet att lära där ännu. Nu har tomten och mössen flyttat in och firar en fridfull jul.


Tre hus à la Bahne. Ninette Bahne berättar: Vår familj brukar baka pepparkakshus tillsammans. Alla får en bit deg och får göra hus helt som dom vill eller enligt färdiga mallar (som mamma Ninette tillverkar själv). Mamma Ninette ville göra ett riktigt Hans och Greta-hus idag, så hon gjorde en mall med plats för mycket dekorationer. Hela gården är fylld av godis och läckerheter, och att locka barn med huset verkar fungera – alla barnen i familjen har sedan huset blev klart haft planer om hur de skall demolera huset och äta upp det! Vi brukar äta upp våra pepparkakshus när vi kör julen ut – en av de roligaste dagarna på hela julen.


Snögubbarnas hus. 12-åriga Nosipho Bahnes hus i Pargas har fina små rosenrankor som växer upp på gavlarna och bebos av en familj snögubbar som har byggt en snölykta på gården.


Häxan Pomperipossas hus. Bakat av Xolani Bahne, 11, i Pargas.


LÄS OCKSÅ:
Far och dotter Skrifvars byggde Åbo slott i pepparkaka

Dela artikeln

2 kommentarer: “Vilka fantastiska pepparkakshus: Bengtskärs fyr, Masugnen, Nagustall — se alla bilderna!

  1. Christofer Westerback skrev

    Finfina pepparkakshus. Hälsningar från Kilpisjärvi. God Jul ö. familjen Westerback

  2. Paul Lindberg skrev

    Otroligt fina bakverk. Förhoppningsvis smakar utedasset lika
    gott som de andra delikatesserna. De skickliga ”bagarna” tillönskas
    en riktigt god och smakfull jul.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter