Förflytta dig till innehållet

Vikten av mentorer

man som tittar in i kameran

I dagens moderna värld – uppkopplad, fri och dynamisk – har vi alla blivit vår egen lyckas smed. Vi leder oss själva. Chefen, det är jag.

Det är ganska ensamt.

Visst finns det linjechefer som förr. Men varje människa är unik. Vi har så många roller i dag att den enda med översikt över alla roller är man själv. Också om vi har en anställning någonstans så är vi i praktiken självständiga agenter. Vem annan kan veta när man borde säga upp sig och söka sig till nästa roll?

Vi måste självmant tänka ut en lämplig karriär och söka de trappsteg vi skall kliva på. Det finns så många alternativ och så mycket man kunde lära sig. Chefen är för upptagen för att ha ett recept färdigt uttänkt för varje anställd.

Vi behöver alla råd och stöd för att utveckla vår karriär. Till vem kan man gå? Till mentorerna. Alla behöver en mentor för att bli framgångsrika. Alla framgångsrika riskerar tappa greppet om sin förträfflighet om de inte blir mentorer. Adepterna behöver mentorer och mentorerna behöver adepter.

Man lär så länge man har elever och man håller sig relevant så länge man är mentor. Meningen med karriären är att lära sig och att dela mig sig av sin lärdom. Kostnaden av lärdomsöverföring är nära noll och fördelen är enorm. Mentorering leder till starkare ledarskap och när vi löser ledarskapets utmaningar kan vi uppnå vad som helst.

En mentor är en vis person du talar med som vill ditt bästa. Allt står och faller med dig. Det är du som har ansvar för mentoreringen för det är du som vill och skall utvecklas. Visst är det till förmån också för mentorn att vara mentor. Men ansvaret ligger ändå hos den som blir mentorerad.

Trots att bägge parter får fördelar av mentorskapet är rollerna helt skilda. När du som söker mentorering är mentalt redo uppenbarar sig mentoreringen nästan magiskt. Den finns över allt. Du kan lära dig av alla andra människor, till och med av sådan som inte vet att de är mentorer och av sådana du ogillar.

Allt som krävs är att du observerar och lyssnar ihärdigt på personen. Försök komma underfund med vilka motgångar personen övervunnit för att kunna bli vad hen är i dag. I den berättelsen finns det en lärdom också för dig.

Många vill berätta för mentorn hur det känns, och det är nog en viktig del av mentoreringen. Men man skall också fråga mentorn vad det ser ut som. Mentorn har sett liknande situationer förr. Det gäller att överföra visdomen från historiska situationer till den för handen varande. Det känns ofta som om mentorn gav svaret. Men så är det inte. Det är den som blir mentorerad som kommer på svaret. Mentorns roll är enbart katalytisk. Mentorn hjälper adepten hitta svaret inom sig själv.

Aktiv mentorering bygger på personkemi. Det tar tid att hitta rätt mentor och att få igång mentorskapet. Vi måste ha tålamod. Det är också svårt att hitta mentorer. Trots att det vore nyttigt för alla som blivit experter på sitt värv att bli mentor så är det ganska få som ändå är beredda att ställa upp. Det är kanske för jobbigt.

Den som söker en mentor har bäst chans att hitta en sådan i de yrkesinriktade gillen och föreningar som finns både regionalt och nationellt. Det krävs en viss ödmjukhet att vara mentor eller att bli mentorerad. Och det är kanske just därför mentorskap är så nyttigt i vårt samhälle. Låt oss hoppas vi får mer av det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter