Förflytta dig till innehållet

Viking Line och Tallink Silja får gemensam terminal

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Ett Vikiing Line fartyg

Arkiv/Jan-Ole Edberg

ÅU-foto


I fortsättningen kommer Viking Lines och Tallink Siljas passagerare stiga på färjan vid samma terminal. Rederierna ska underteckna en avsiktsförklaring om att utveckla hamnområdet med Åbo Hamn Ab och Åbo stad.
Den nya terminalen ska byggas och drivas av Åbo Hamn Ab och planeras stå klar år 2024. Planeringen inleds genast. I samma veva förbättras trafikförbindelserna, med samma tidtabell. Åbo Hamn Ab bygger också ett parkeringshus på området.
Kostnaderna för den nya terminalen beräknas uppgå till 45 miljoner euro.
– Målet är att skapa en helt unik stadsdel, bestående av turism, företagsverksamhet, bostäder och godstrafik, skriver parterna i ett pressmeddelande.
Viking Line och Tallink Silja förbinder sig till att förnya och utöka sin fartygskapacitet och att marknadsföra och upprätthålla den reguljära trafiken på rutten Åbo-Stockholm.
– Åborutten är ytterst viktig för kryssnings-, rutt- och frakttrafiken. Rutten för varje år närapå tre miljoner resenärer från Åbo centrum till centrum av Stockholm. Åbo med omnejd är i sin tur ett lockande resmål för Viking Lines svenska resenärer, berättar Viking Line Abp:s verkställande direktör Jan Hanses.

Vision av hamnområdet i framtiden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter