Förflytta dig till innehållet

Viking Line ingår omfattande samarbete med svenska Climeon – målet är att tillverka ett av världens mest klimatsmarta fartyg

Så här ska Viking Lines nya fartyg Glory se ut. Foto: Viking Line


Viking Lines nya fartyg ska bli det första i världen som rustas med Climeons ångturbiner.

Viking Lines nya fartyg Viking Glory byggs som bäst i Kina. Fartyget ska sättas i trafik 2021 och rederiet hoppas då att fartyget ska vara ett av världens mest klimatsmarta fartyg.
För att möjliggöra det har Viking Line nu ingått ett omfattande samarbete med det svenska företaget Climeon.
Viking Lines nya fartyg ska rustas med ett system utvecklat av Climeon. Systemet tar till vara spillvärmen från fartygets motorer och använder den både till att värma upp fartyget och till att generera ren elektricitet. Dessutom kommer Viking Line att bli först ut i världen med att installera Climeons ångturbiner som tar till vara spillvärme från gaser som bildas i förbränningsprocessen.
– Vår beräkning är att Viking Glory minskar sina koldioxidutsläpp med cirka 4 000 ton per år genom vår nya lösning, säger Climeons vd Thomas Öström i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter