Förflytta dig till innehållet

Vidrig lukt överraskade vid badstrand på Kimitoön – ”Det döda djuret i påsen såg ut som en varg eller en stor hund”

Harri Mattsson
Ett dött hunddjur invirat i plast flyter i vattnet bredvid en brygga.
Harri Mattsson som hittade djuret bedömer att det vägde kring 80 kilogram.

Morgondoppet fick ett obehagligt slut i tisdags då Harri Mattsson tog sig till en badstrand vid Eknäs lägergård på Kimitoön.

I vattnet under bryggan hittade han en plastpåse som luktade vidrigt. Senare visade det sig att påsen innehöll ett dött djur. Det är ännu oklart vad för slags djur det var och hur det kan ha hamnat i påsen och vattnet.

Mattsson hade redan för en vecka sedan då han fiskade med sitt barnbarn i området noterat påsen.

— Då tänkte jag inte så mycket mer på den än att det antagligen var något som hörde till bryggan. I tisdags då jag kom för att ta ett svalkande morgondopp kände jag en mycket obehaglig, lite rutten lukt, säger Mattsson.

Han har själv arbetat som fastighetsskötare i över 30 år och har i sitt arbete flera gånger tvingats besöka lägenheter där boende hittats döda.

— Det var något bekant med lukten nu. Jag kände att det luktade lik.

Undersöks av Livsmedelsverket

Mattsson greppade tag i påsen med en krok från båten och fick hål på den. Då möttes han av en stor nos och en lukt som fick honom att vilja kräkas.

— Min första tanke var att det måste vara en kalv eftersom nosen var så stor, men efter en stund insåg jag att det trots allt var något annat djur. Jag blev så äcklad så jag lämnade vattnet och kontaktade regionförvaltningsverket.

Slutligen kom räddningsverket till platsen för att ta hand om det döda djuret.

Två män från räddningsverket packar in vargen i plast för att transportera den för undersökning.Harri Mattsson

— Min bedömning är att djuret vägde kring 80 kilogram, men det är svårt att säga exakt eftersom det var mycket svullet. Jag vet inte med säkerhet, men det såg ut som en varg eller en stor hund, säger Mattsson.

Han tror inte att djuret av en slump hamnat i påsen och i vattnet.

— Det var så välinpackat i den blå plastpåsen och dessutom hade man knutit snören runt påsen, så det såg väldigt planerat ut.

Det döda djuret har nu förts till Livsmedelsverket för undersökning.

Lokala rovdjursexperten Mikael Sundberg från Kimitoöns Jaktvårdsförening som tillkallades till platsen säger att Livsmedelsverkets undersökningen av djuret kan ta allt från några dagar till månader.

Polisen har också inlett en undersökning i fallet, men SPT har inte lyckats nå den ansvariga undersökningsledaren för en kommentar.

Turun Sanomat var först med nyheten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter