Förflytta dig till innehållet

Video: Valgatan öppnade i Åbo – hot mot kandidater och medarbetare oroar

ÅU-Foto
Valkampanj på gågatan i Åbo

Debattörer var kandidaterna Ville Tavio (Sannf), Li Andersson (VF), Annika Saarikko (C), Mika Maaskola (SDP), Elina Rantanen (Gröna), Ulla Achrén (SFP), Saara-Sofia Sirén (Saml) och Jaana Auvinen (Blå). Lasse Virtanen ledde ordet. Foto: Dan Lolax


Slutspurten mot valsöndagen den 14 april har inletts. På onsdag inleds förtidsröstningen och i dag på förmiddagen öppnades valgatan i Åbo centrum.
På programmet stod bland annat en debatt mellan de nuvarande riksdagspartierna, under ledning av tidningen Aamusets chefredaktör Lasse Virtanen.


Klart är, att de tidigare regeringskollegerna Centern och Samlingspartiet lagt samarbetsviljan bakom sig och nu går åt varandra hårt i frågan om social- och hälsovårdsreformen.
Annika Saarikko (C) kritiserade Samlingspartiet hårt för att i samband med valkampanjen strunta i det som regeringen jobbat för, alltså att ansvaret för vården ska ligga på landskapen.
Samlingspartiet säger nu att man litar på att städerna och kommunerna klarar av reformen. Det här är trots allt inte att gå emot vad man tidigare sagt, menade Saara-Sofia Sirén, Samlingspartiets deltagare i debatten.
I stället handlar det om att man nu tar om reformarbetet från början, sa Sirén.

Många ville diskutera vårdfrågor med Aki Lindén, SDP-kandidat och tidigare direktör för landskapets sjukvårdsdistrikt.


Det var rätt tjockt med folk som på lördagsförmiddagen tog del av debatten. En del var besvikna över att det inte fanns tillfälle för publiken att ställa frågor. Andra hyllade kandidaterna för att de orkar med valkampanjen.
– I slutändan krävs det samarbete över partigränserna för att göra politik, sa en herreman från Kråkkärret.
I folkströmmen på valgatan gjorde partiernas kandidater sitt bästa för att få slut på flygbladen och övertyga så många som möjligt om att just deras budskap är det bästa.
Aki Lindén, tidigare direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och direktör för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger att det folk främst vill tala om är deras dåliga erfarenheter av vården: långa väntetider och dålig service.
ÅU-Foto

Valgatan i Åbo centrum öppnades på lördagen. Valet är den 14 april och förtidsröstningen inleds på tisdag.


Enligt Lindén, som kandiderar för SDP, är det motiverat med större social- och hälsovårdsområden. Tolv områden skulle vara ett lämpligt antal. Nu är vården utspridd över 295 kommuner och 170 samkommuner och det är för många.
Det Lindén är en högljudd kritiker av, är att den offentliga vården blir en marknad. Regeringens tanke om att låta offentliga och privata vårdbolag konkurrera om 6–8 miljarder euro från vårdbudgeten hade blivit ett för råddigt system.
– Man kan använda sig av servicesedlar och köpa vård, men då stöder privata vårdbolag den offentliga sektorn.
Enligt Lindén behövs ingen genomgripande reform för att komma åt det mes akuta problemet, det vill säga de långa vårdköerna.
För en lika stor summa som regeringen satt på planerandet av reformen, alltså 200 miljoner euro, kan man se till att det finns en hälsocentralläkare per 1 500 invånare. Då kommer alla till läkaren inom en vecka, säger Lindén.

Ida Schauman (SFP) upplever att hotbilden mot kandidaterna växt jämfört med valet 2015.


Den senaste tidens hot och överfall på kandidater har gjort det rådande politiska klimatet och valfreden till ett samtalsämne i kampanjen.
Vänsterförbundets kandidat Jaakko Lindfors var själv i Åbo centrum när den nazistiska rörelsen Nordisk motståndsrörelse demonstrerade och filmade riksdagskandidater. Rörelsen har efter det satts i verksamhetsförbud av Högsta domstolen och hela rörelsen kan också komma att förbjudas.
Lindfors säger att hot mot politiker har en begränsande effekt.
– Jag önskar att vi kan ha en aktiv demokrati. Man ska kunna kritisera politiska beslut sakligt men det får inte gå till personangrepp.
SFP:s kandidat Ida Schauman säger att hennes medarbetare också blev filmade av nazisterna och att de kände sig hotade.
Schauman var kandidat också i förra riksdagsvalet, och hon upplever att den hotfulla stämningen är ett nytt inslag. Schauman vill att alla partier tar ställning mot hot och våld mot kandidater och kampanjarbetare.
Se videointervjuer med Aki Lindén (SDP), Ida Schauman (SFP), Liina Isto (Sannf) och Jaakko Lindfors (VF)Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter