Förflytta dig till innehållet

VIDEO: Nu har Kakolafunikularen börjat åka – hundratals nyfikna på plats då stadens nya dragplåster togs i bruk

Hundratals människor var på plats för att uppleva invigningen av Åbo stads nya dragplåster – samt ta en tur med Kakolafunikularen.

Tillställningen var varken uppstyltad eller formell. Det var inte underligt då man beaktar att snedhissen visserligen blev både dyr och försenad – men samtidigt gav staden en hel del publicitet.

– Den synligheten hade varit svår att köpa. Snedhissen är ett typexempel på något som får folk att skämta om oss Åbobor men som framför allt får dem att älska oss, sade stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen i sitt invigningstal.

Kakolafunikularen kommer att dyka upp lite varstans, inte bara i marknadsföring men också i alla möjliga andra sammanhang, tror Rantanen.

Humortemat var genomgående under invigningen. Bandet Quinsointus inledde med Star Wars-musik – vilket såklart anspelade på den uppmärksamhet snedhissen fick då kabinens utseende klarnade för den stora allmänheten.

En leende projektchef Janne Laine kom också till tals.

– Visst känner jag lättnad för jag är nog lite trött. Det skulle vara skönt att få vara för sig själv en stund.

– Kanske det finns något lämpligt krypin här uppe i Kakola, konstaterade konferencier Tom Petäjä, som serverade anekdoter om både snedhissen och Kakolafängelsets historia.

När Kakolafunikularen sedan skulle invigas så spelades den glada italienska klassikern ”Funiculì, Funiculà”. Sedan var det Rantanen och Laine som fick äran att klippa bandet och vara med på första åkturen.

24.5.19 kl 17.40: Artikeln omskriven och förlängd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter