Förflytta dig till innehållet

Vi vill vara människor, inte vårdobjekt

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I hälso- och sjukvården hanteras livslevande människor. Vi seniorer vill kunna bygga en tillit till den läkare som behandlar oss och inte hela tiden finna hen utbytt mot någon annan.

Vi vill ha läkarkontinuitet. Det är svårt att känna förtroende för en person man aldrig träffat förr.

Vi vill inte vara vårdobjekt i ett vårdflöde.

Forskning visar att om man arbetar personcentrerat, med läkarkontinuitet, kan vårdtiden till exempel för höftledspatienter halveras och kostnaderna minskas med 40 procent.

Samma forskning säger att om man leder personalen med förtroende får man förutom bättre verksamhet och trivsel även bättre ekonomi. 

Vi vill att vårdkedjorna ordnas så att vi får jämlik och kvalitativ vård och omsorg på svenska i enlighet med våra behov och gällande lagstiftning.

Vi seniorer vill inte vara vårdobjekt i ett vårdflöde. Vi vill inte bara vara en del i en vårdproduktion. Vi vill bli betraktade som en människor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter