Förflytta dig till innehållet

Vi vill ha ett litet snällare debattklimat

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det har de senaste veckorna diskuterats en hel del om hatretorik och då speciellt hot och förolämpningar som riktas mot kvinnor på olika politiska poster.

Kvinnoförbundet i Pargas har inför årets kommunalval kunnat konstatera att allt fler kvinnor som tillfrågats om att kandidera i det förestående kommunalvalet har tackat nej.

Orsaken till att avböja har många gånger gällt just oron över att bli utsatt för osakligt bemötande och trakasserad på grund av sitt engagemang.

Bakom varje politiskt vald kvinna, och man också för den delen, finns en helt vanlig människa med familj, vänner, drömmar och ambitioner.

Att ställa upp som förtroendevald ska inte behöva betyda att man då också blir en allmän spottkopp.

Trenden med den allt accentuerade hatretoriken, speciellt mot kvinnor, äventyrar hela vår demokrati. Vi har lagar och myndigheter som gör sitt för att stävja påhopp och hets mot folk men det räcker inte.

Hatretoriken mot kvinnliga politiker måste bort och det gör vi genom att tillsammans stå upp mot dem som genom sin ynkliga vokabulär, tror sig göra skillnad genom att skrika ut okvädes ord mot framgångsrika kvinnor.

Vi ställer upp i valet för att vi vill ha ett jämlikare, snällare och angenämare samhälle att leva och verka i.

Dela artikeln

En kommentar: “Vi vill ha ett litet snällare debattklimat

  1. Maria Abrahamsson skrev

    Bra initiativ, Svenska Kvinnoförbundet i Pargas! Hoppas ÅU gör en uppföljning så småningom, för en sådan är viktig.
    Varför inte följa de politiska kvinnoförbundens i Österbotten exempel: där har de gått ihop över parti- och språkgränser. Bjud in de övriga Pargaspartiernas kvinnor.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter