Förflytta dig till innehållet

Vi står solidariska med Rojava

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är nödvändigt att kräva ett direkt slut på de grymma brott som den turkiska staten och dess jihadistiska förtrupper begår mot Rojava.
Det kurdiska folkets öde, samt Rojavas autonoma, kulturellt mångskiftande område i nordöstra Syrien, slutar inte med dem.
Deras öde är sammanknutet som ett bland de många band som definierar mänskligheten. Mångfald är ett måste för mänsklighetens möjligheter att överleva och fortsätta leva som en helhet.
Utrotandet av ett av dessa band leder till undergång och utdöende för den mänskliga rasen. Om ett band förstörs är det bara en tidsfråga före andra motsvarande band bryts.
Om vi inte solidariserar oss för att stoppa förintandet av ett värdigt sätt att leva, ger det företräde för ett utrotande av andra av mänsklighetens band, om någon av dessa skulle anses olämpliga eller om de skulle fungerar på alternativa sätt, bara för att de som definierar sig som lämpliga skall kunna frodas.
Det band av det mänskliga samhället som befinner sig i Mesopotamien och som byggt Rojava, har dessutom skapat alternativa sätt att leva, som denna så starkt förorenade värld kan ta till sig och berikas av.
Ja, naturen, marken och andra icke förnybara naturresurser har skapat konflikter över vilka som har makten att utnyttja, exploatera och gagnas av dem. För inte så länge sedan var även slaveri en resurs som skapade återverkningar som vi än i dag känner av.
Och det är därför som vi står solidariska, för att kräva ett slut på detta invasionskrig och den nytta Finland och andra länder drar av att sälja vapen till Turkiet.
Låt oss inte göra det enkelt att förstöra mänskligheten och varandra. För om det i dag gäller Rojava, vem är då följande?
Vi uppmanar alla att ta ställning för mänskligheten och naturen.
Peter Nynäs, professor, dekanus vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi,
Åbo Akademi
Harriet Silius, professor emerita, Åbo Akademi,
Sofia Sjö, forskningsledare, docent, Åbo Akademi
Albina Hipp, doktorand, Åbo Akademi
Jessika Holmlund, doktorand, Åbo Akademi
Freja Högback, doktorand, Åbo Akademi 
Ylva Perera, doktorand, Åbo Akademi
FD Katarina Båth, Åbo Akademi
FD Ylva Gustafsson, Åbo Akademi
FD Kasper Braskén, Åbo Akademi
FD Mio Lindman, Åbo Akademi
Niklas Högnäs, Åbo Akademi,
FD Linda Bäckman ,Åbo Akademi
PM Jenni Kronqvist, HR specialist, Åbo Akademi
Nana Blomqvist, doktorand, Åbo Akademi
Annina Forsblom,  studerande, ordf för Judith, genus-vetenskapliga ämnesföreningen vid ÅA
Rebecca von Martens, litteraturstuderande vid ÅA
PD Lotta Palmgren, Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter