Förflytta dig till innehållet

”Vi socialdemokrater fick pandemin under kontroll, nu tar vi i tur med elkrisen och vi fortsätter jobba vidare för fler rättvisa lösningar som tryggar finländarnas välfärd”

ljushårig glad kvinna med rödrosa tröja

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi lever i en mycket svår tid. Kriget i Ukraina berör oss alla. Kriget har inte bara försvagat medborgarnas känsla av trygghet, utan också medfört en hel del oro för försörjningen.

Till följd av kriget har inflationen tilltagit, vilket betyder att priserna har stigit. Det syns redan nu i matpriserna, bränslepriserna och på elräkningen.

Allt fler är också oroliga för storleken på den framtida elräkningen.

I höstens budgetmangling kom regeringen Marin överens om flera rättvisa åtgärder som stöder människor med låga inkomster i en situation där priserna stiger mycket och snabbt.

Jag är nöjd att åtgärderna i första hand riktas till dem som drabbas hårdast, det vill säga låginkomsttagare och pensionärer samt barnfamiljer.

Dessutom kommer stöd att finnas även för dem som har lång arbetsresa.

Att sänka avgifterna inom småbarnspedagogiken ger familjer, inklusive medelinkomsttagare, vars vardag har blivit betydligt svårare på grund av de stigande priserna, mer ekonomiskt handlingsutrymme.

Dessutom får barnfamiljer ett extra barnbidrag i december.

För att underlätta låginkomsttagarnas situation har regeringen gjort indexhöjningar av sociala förmåner som trädde i kraft i början av augusti.

Regeringen Marin har igen en gång visat att den försvarar låginkomsttagare, vilket är en betydande förändring i den förda politiken efter att den förra regeringen bland annat frös indexen.

Ryssland för inte bara ett oacceptabelt och hemskt krig mot Ukraina, utan den ryska staten har också inlett en ny attack – en energikris mot det demokratiska Europa.

Många finländare är oroliga över hur de ska klara av den kommande vintern, då elpriserna stiger.

Regeringen kommer att stödja finländarna med ett snabbt genomfört stödpaket – ett elavdrag tas i bruk i beskattningen från och med januari och samtidigt införs också ett elbidrag som kan betalas ut till dem som inte kan använda skatteavdraget.

Därtill kommer regeringen att sänka momsen på el. Förutom att direkt stödja medborgarna behöver vi en större översyn av elmarknaden på EU-nivå.

Ett pristak på el och naturgas och åtgärder mot energibolagens jättelika vinster är nödvändiga.

Som tur är har vi snart fem kärnkraftverk som producerar el i Finland, och vindkraften byggs också ut hela tiden.

I den meningen är framtidsutsikterna energimässigt ljusare, så länge vi klarar de kommande vintermånaderna.

Att vi säkrar elförsörjningen är den mest hållbara lösningen på elprisfrågan.

Under denna höst är det väsentligt att vi i riksdagens behandling av budgetförslaget förmår fatta dessa beslut för att hantera krisen rättvist och för att vi ska kunna ta hand om alla i vårt samhälle.

Låginkomsttagare, pensionärer och barnfamiljer är inte de som ensamma ska behöva betala hela priset.

Vi socialdemokrater fick pandemin under kontroll, nu tar vi i tur med elkrisen och vi fortsätter jobba vidare för fler rättvisa lösningar som tryggar finländarnas välfärd.

Läs fler kolumner av Eeva-Johanna Eloranta här

Dela artikeln

En kommentar: “”Vi socialdemokrater fick pandemin under kontroll, nu tar vi i tur med elkrisen och vi fortsätter jobba vidare för fler rättvisa lösningar som tryggar finländarnas välfärd”

  1. Matts Malmberg skrev

    Vilken pandemi fick ni under kontroll? Det var väl vaccinet och medicinindustrin som förtjänade miljarder på coronan! Regeringen Marin har tagit stora lån och delat till höger och vänster, åldringsvården eller sjukvården generellt går på knä? Vi har den största inflationen på årtionden och fruktansvärda el priser så det gäller nog för er att ändra lite riktning!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter