Förflytta dig till innehållet

Vi ska förvalta våra gåvor

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I söndags talade man i kyrkorna om förvaltning av gåvor som vi fått. Vi har fått gåvan i att vara människa. Misslyckad, visst men egentligen i vems ögon? I dina ögon? I mina ögon? Absolut inte i vår skapares ögon.
Än sen då? Vi alla gör det ibland. Igår var det jag som misslyckades och idag är det kanske du och i morgon är det faktiskt någon annan som misslyckas.
Vi har alla fått gåvor, olika gåvor och vi är skyldiga att förvalta dem. Att använda de givna möjligheterna med klokhet. Mina gåvor är inte det samma som dina.
Oftast frågar vi oss att vems är bättre? Svaret är enkelt: Ingens! Alla behövs och alla har vi en uppgift. Det gäller att se och att agera, att ta vara på tillfället och göra det bästa man kan.
För gåvorna har du bara fått till låns. Det finns ingen bäst före datum på dem, när du inte längre kan använda dig av dem. Det är här och nu som gäller. Det som var, har varit och det som skall komma vet vi inget om. Det är aldrig för sent! Ta de gåvor som du har och förvalta dem så bra du kan. Inget mer och inget mindre begärs av dig.
Alla vill vi ju vara lila, runda vackra plommon. Men är du en gul banan, så kan du välja mellan, att försöka bli ett lila plommon och vara en dålig, kopierad, klumpig och misslyckad lila plommon. För du är ju egentligen en gul banan och kan aldrig bli ett lila plommon, hur mycket du än försöker.
Eller så kan du välja att försöka bli den bästa gula bananen, som ingen annan kan vara hur mycket de än vill. Vackraste är vi ju i fruktskålen tillsammans. Det lila plommonet, Du, den gula bananen och jag, det röda äpplet.
Så förvalta dina gåvor med stolthet och ta vara på de givna möjligheterna, så bra du bara kan. Gläds över det du nu har medan du arbetar dig fram till det du vill ha.
Marith Leppäkari Lindberg
Präst i Finlands evangelisk lutherska kyrka
 
 
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter