Förflytta dig till innehållet

Vi saknar svampskogarna på Kimitoön – men nu är Portugal vårt land, säger Åke Sirén och Kati Sandelin

Stannar i Portugal. Vi bor hellre i ett klimat som är varmare och Portugal är billigare att bo i. Vi kan ha en livskvalitet här som vi inte skulle kunna ha i Finland just nu, säger före detta Västanfjärdsborna Åke Sirén och Kati Sandelin. Foto: Privat


Han saknar svampplockningen och fisket, hon saknar sina döttrar, vänner och vilda blåbär.
Men Åke Sirén och Kati Sandelin är eniga om att bo kvar i Portugal, dit de från Västanfjärd flyttade för dryga året sedan.
Hans kompisars trevliga boende i Algarve, hennes köldkänsliga luftrör inverkade. Men så var det också en annan sak.
– Vi är lite äventyrslystna, säger båda två.

Apelsiner direkt från träden

Inom åtta månader var förberedelserna gjorda, ett hus sålt och bilen fullpackad.
–  Förstås undrade vi om vi kommer att gilla Portugal men det visade sig att vi stormtrivs! Tänk att kunna gå ut och plocka fikon, apelsiner, citroner, mandel och granatäpplen direkt från träden och att kunna gå i shorts större delen av året, säger de.

Småningom kom känslan att verkligen bo i Portugal

Eftersom paret hade bekanta i Vilamoura och Quarteira på Algarvekusten gick färden dit. Via nätet hade de hittat sitt första boende som inte motsvarade bilderna. Lägenheten var nersliten, mögel i badrummen, köket knappt användbart.
Efter lite letande flyttade de till en bättre lägenhet i samma område och vardagen började ta form.
–  Praktiska saker som att registrera sig, få bankkonto, telefon och internet går inte lika smidigt som i Finland. Till all lycka fick vi hjälp av våra vänner och småningom infann sig känslan av att verkligen bo i Portugal, inte bara vara på semester, säger de.

Tennis och hundpromenader

Åke kunde återuppliva sin gamla hobby tennisen och via den fick han nya kompisar som också spelade padel.
Kati hittade hundkompisar och en hundskola och kunde fortsätta träna med parets Australian cobberdog Florence och ta långa hundpromenader längs stränderna.

Knepigt hitta jobb

Den första tanken var att bo i Portugal över vintern. Men då Kimitoöns kommun sålde huset i Västanfjärd där Åke hade hyrt en krog så fanns inte den födkroken kvar.
Det gällde att snabbt tänka om för att klara vardagen i Portugal. Det är billigare att leva i Portugal men ändå har det tidvis varit knepigt.
–  Det var inte lätt att få kockjobb eftersom vi kom till Portugal på hösten då många restauranger stänger. Men skandinaver fick höra att jag hade min rökugn med mig och började beställa rökt fisk av mig. Jag har också rökt räkor och ostron och det har blivit rätt populärt. Inget heltidsjobb men det har hjälpt till, säger Åke.
Kati var tidigare kursplanerare vid Kimitoöns Vuxeninstitut. Nu jobbar hon för en svensk firma som ordnar golfresor. Det här har lett till samarbete med Bjärkas golf i Västanfjärd där det i september ordnades en PT Golf Open-tävling.

Träffade musiker, spelade in en låt

Portugisiska är svårt men portugiserna vänliga och hjälpsamma, så paret kämpar med språket och trivs. Att ex-musikern Åke träffade andra svenska musiker här gjorde att det blev en låt, ”Serious” som nu finns på Spotify. Ännu en låt kommer inom kort.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter