Förflytta dig till innehållet

Vi måste satsa på småbarnspedagogerna

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran

Vår familj har haft en spännande augustimånad — barnet började i en ny dagisgrupp och under sommaren spekulerade hon stenhårt om den nya karriären ska börja som Igelkott eller Groda. Glädjen var stor när gruppen blev Grodorna.

Efter att ha ledsagat den nya Grodan till sin grupp och jag gick från daghemmet tänkte jag på vilket stort privilegium det är att gå till jobbet i fred när man vet att ens barn tas omhand.

I Finland har vi ju en trygg småbarnspedagogik med hög kvalitet, vars värde för samhället tydligare borde uppmärksammas. Kvalitet skapas av kunniga, trovärdiga experter vars välmående och arbetsvillkor vi måste ta hand om. Kvalitet skapas också i trygga, hälsosamma utrymmen och av välfungerande villkor såsom tillräckligt små grupper med ett mångprofessionellt team som stöd. Vi vet att bristen på kunnig arbetskraft är stor och att arbetets uppskattning borde synas bättre också på lönekvittot om vi vill uppehålla kvaliteten.

Jag har också själv fått jobba inom småbarnspedagogik och jag vet hur mycket pedagogerna ger av sig själva i arbetet.

Det är viktigt att komma ihåg att tacka dem för det här arbetet — men peptalk räcker inte.

Det behövs satsningar på arbetsvillkor och lön. Jag förväntar mig att detta beaktas i riksdagens budgetria i höst och att kommunernas nya beslutsfattare börjar förbättra situationen. Vi måste säkerställa att man får vård och undervisning av hög kvalitet oavsett vilken dagis man går på. Man måste kunna förebygga ojämlikhet mellan olika enheter och områden.

För det är så viktigt att satsa på tidiga åren. Och att jobba med barn är ett av de mest ansvarsfulla uppdrag jag vet. Ingen liten ska hamna i kläm.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter