Förflytta dig till innehållet

Vi måste motverka marginalisering och förnya socialskyddet

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Med marginalisering syftar man på en situation där en person har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden och därför har en avsevärt ökad risk för att bli utslagen, det vill säga att personen inte blir delaktig i samhället i någon större grad.
En personlig tragedi och dyra kostnader för samhället är ofta följden av att en person marginaliseras. En marginaliserad person är en marginaliserad person för mycket och vi bör göra allt som går att göra för att undvika att människor i Finland marginaliseras.
På Sitras svenskspråkiga webbsida hittar man en artikel (10.1.2018) med rubriken “Marginalisering bland unga dyrt även för samhället” och i artikeln nämns att den offentliga sektorns kostnader för en person som inte utbildar sig efter grundskolan i genomsnitt uppgår till 370 000 euro.
I artikeln hänvisar man till en studie gjord av Sitra och Institutet för hälsa och välfärd (THL) som använt fyra faktorer med anknytning till barndomen som förutspår marginalisering.
Låg utbildningsnivå hos föräldrarna, problem med alkohol, droger och den mentala hälsan, långvarigt behov av utkomststöd och stora förändringar i familjens struktur till exempel en skilsmässa är faktorer som ökar sannolikheten till att barnet kommer att behöva stödåtgärder under sin uppväxt och sitt liv.
Jag påstår, med en 20 års arbetserfarenhet inom undervisning i årskurserna 7–9, att man i grundskolan vet vilka personer som löper den största risken att marginaliseras.
Stöd för mitt påstående får jag från Sitras artikel där man hävdar att man redan på rådgivningen kan uppskatta vilka barn som är i riskzonen för att bli marginaliserade senare i sina liv.
Eftersom utslagning har många negativa effekter för individen och vårt samhälle, så hoppas jag att frågan står högt på agendan i det stundande riksdagsvalet.
Min syn på marginalisering är klar och med det vill jag säga att vi måste göra allt som går för att motverka marginalisering och utslagning i vårt samhälle.
Ett sätt att motverka marginalisering är att öka den sociala tryggheten i samhället och därför måste socialskyddet förnyas.
Det nuvarande socialskyddet är byråkratiskt, splittrat, knäckande för den som är i behov av ekonomiskt stöd och passiverande.
Vi behöver ett socialskydd som ger ett tillräckligt ekonomiskt skydd i alla skeden av livet som till exempel studier, arbetslöshet eller när man drabbas av en allvarlig sjukdom och som belönar istället för att straffa det vill säga mera morötter och mindre piska.
Socialdemokraterna, likasom många andra partier, har tagit fram ett nytt alternativ till det nuvarande socialskyddet.
Socialdemokraternas allmäntrygghetsmodell är ett steg i rätt riktning för att förnya socialskyddet.
Ni kan bekanta er med modellen på sdp.fi.
Kyösti Kurvinen
SDP
Kandidat i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter