Förflytta dig till innehållet

Vi lär oss att läsa och räkna och spela, men lär vi oss den roll vi vill ha i livet?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På jobbet startade skriftskolan och som en av de sista uppgifterna, efter dagens läropass, fick ungdomarna svara på frågan: Vad förväntar du dig av skriftskolan och vilka frågor vill du ha svar på?

Denna gång överraskade svaren mig. Såklart det kom dessa klassiska att vad får vi till mat och när får man gå hem? Men oerhört många tog frågan på allvar och funderade över stora frågor kring livet, framtiden och framför allt hur skall jag lära mig att klara mig i livet och veta vad jag egentligen vill?

Vi lär oss att läsa och räkna och på olika sätt förbereda oss för resor, prov och sportevenemang men lär vi oss att förbereda oss för den roll vi vill ha i livet?

I en värld där vi ständigt omges av yttre påverkan och förväntningar kan det vara lätt att förlora sig själv. Att verkligen känna sig själv och veta vad man vill med sitt liv kräver tid, självreflektion, mod och öppenhet för förändring. Att känna sig själv handlar inte bara om att veta vilka aktiviteter som ger en glädje.

Utan det handlar också om att förstå de värderingar, övertygelser och djupare känslor som man har. När man förstår och vet varför man prioriterar eller väljer och gör beslut på ett visst sätt, så kan man förbereda sig för den roll man vill ha i livet. Ibland är vi rädda för att misslyckas eller att inte nå upp till sina egna eller andras förväntningar. Denna rädsla kan avskräcka oss från att ta de nödvändiga stegen som behövs för att uppnå det vi vill ha i livet.

För att förstå sig själv kräver det att man vågar ge tid åt sig själv att tänka över sina tankar, känslor och handlingar. Genom att fråga sig själv varför jag reagerar på ett visst sätt eller varför vissa mål känns meningsfulla, kan man närma sig en djupare förståelse för sitt inre jag. Självreflektion är en process som kan öppna nya möjligheter till tillväxt och förändring.

En avgörande del av att känna sig själv är att våga ifrågasätta. Vi formas av samhällets normer, förväntningar och kulturens påverkningar. Självreflektion kan innebära att man bryter med mönster och vågar följa sin kallelse. Det blir också lättare att definiera sina egna önskningar och mål.

Genom att veta vad som verkligen är viktigt för en blir det enklare att sätta upp realistiska och meningsfulla mål i livet. Tydliga mål ger lättare riktning och motivation i livet. Att bara följa flödet kan få en att känna sig hopp och maktlös. Livet förändras, och vi förändras med det.

Att vara öppen för dessa förändringar är en viktig del av att känna sig själv. Man får och skall omvärdera sina mål, värderingar och även våga ändra åsikt. Genom att acceptera förändring som en naturlig del av livet kan vi skapa en mer flexibel och hållbar tillvaro som leder till en meningsfullare och mer tillfredsställande liv.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter