Förflytta dig till innehållet

Vi behöver satsa på yrkesutbildningen, inte skära ner på den

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Unga. Finansministeriets budgetchef Mika Niemelä föreslår (Yle 21.4.2023) nedskärningar i yrkesutbildningen. Enligt Niemelä ska den nya regeringen förkorta yrkesutbildningen från tre till två år. Förslaget skulle innebära att den allmänbildande utbildningen i yrkesskolorna skulle bli frivillig.

Det är kortsiktigt att tro att en nedskärning av utbildningen kommer att förbättra ekonomin. Yrkesstuderande har också rätt till en bred allmänbildning och ska utrustas med färdigheter som behövs i dagens och framtidens samhälle.

Många yrkesstuderande fortsätter sina studier i yrkeshögskolor, men att ta sig vidare till universitetet är betydligt svårare. Att skära ner den allmänbildande undervisningen skulle förvärra situationen ytterligare, eftersom utbildningens syfte är att förbereda studerande till fortsatta studier på högre nivå.

Yrkesutbildningen ska ge goda förutsättningar för arbetslivet och öppna dörrar för fortsatta studier.

Yrkesutbildningen i Finland behöver mera resurser och stöd för att hjälpa studerande som kämpar med att fullborda sin utbildning.

Redan nu är resurserna inom yrkesutbildningen otillräckliga, eftersom många lärare saknar kompetens och läromedlen är bristfälliga.

I värsta fall har studenter varit tvungna att finansiera sina egna verktyg, trots att utbildningen borde vara kostnadsfri.

Det är ohållbart att betrakta yrkesutbildningen som ett nedskärningsobjekt, särskilt inte när yrkesläroanstalterna redan nu ropar efter mer finansiering för att kunna behålla en hög kvalitet på utbildningen. I nuläget utexamineras många studenter med bristfälliga kunskaper och företagen i Finland har meddelat att de inte vill anlita dem som har utexaminerats.

Vi uppmanar regeringspartierna att tänka om när det gäller Finansministeriets förslag. Om vi vill att 50 procent av den finländska befolkningen ska ha en högskoleexamen år 2030 är det ologiskt att försvåra yrkesstuderandes möjligheter att fortsätta sina studier.

Det är dags att investera i utbildning och tilldela resurser för att ge studenterna de verktyg de behöver för att kunna lyckas på arbetsmarknaden.

Cecilia Huhtala
förbundsordförande,
Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter