Förflytta dig till innehållet

Vi behöver ett funktionsrätt EU

Ett samhälles civilisationsgrad och värderingar syns i hur människor med olika behov inkluderas.
Svenska folkpartiets partiprogram har som mål för 2025 att personer med funktionsnedsättning bemöts på samma sätt som andra människor och är inkluderade i arbetslivet och samhället genom att det finns lösningar som främjar delaktighet i utbildning, arbetsliv och hobbyverksamhet.
Det här är mål som borde vara självklara, men som tyvärr inte är det vare sig på nationellt eller europeiskt plan ännu idag.
Ett första konkret steg togs i och med den europeiska tillgänglighetslagen nu i vår.
Den inkluderar ändå inte direktiv för tillgänglighet inom transport, byggnader och annan infrastruktur.
Där borde alltså följande konkreta lagstiftningsåtgärder sättas in, så att delaktighet i t.ex. utbildning och arbetsliv kan förverkligas i praktiken.
Jag hävdar också att information om EU:s beslutsprocesser konsekvent bör finns tillgängliga på lättläst, med talsyntes och textade videor.
En del finns redan, men borde göras till en naturlig del av EU:s information på flera språk. Först då man få begriplig information kan man vara delaktig.
Mikaela Björklund
EU-valskandidat
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter