Förflytta dig till innehållet

”Vi är skyldiga att ge de äldre en så trygg och så högkvalitativ ålderdom som möjligt”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Äldreomsorg. Som anhörig har jag aktivt följt äldreomsorgen och dess utmaningar. Det är också en fråga många kontaktar mig om som förtroendevald. Vi vill alla ha en trygg och så högkvalitativ ålderdom som möjligt. Det är vi skyldiga att ge de äldre.

Det handlar om mänskliga värderingar, men även om att förutse framtiden; allt fler finländare är över 65 år.

Därför är det särskilt tragiskt att bevittna hur de äldre är tvungna att åka in och ut till jouren, och den stora bristen på vårdplatser.

Vad kan vi då göra? De flesta av oss vill bo hemma så länge som möjligt, men också känna oss trygga, ha sällskap och få hjälp om det behövs.

Ett koncept jag tror starkt på är det som nu byggs upp runt Åbolands sjukhus – ett välfärdskvarter med modell från Nederländerna.

Kvarteret, som ligger mitt i centrala Åbo, är ett boställe dit man flyttar medan man lever ett aktivt liv. Där kan man fortsätta leva aktivt med restauranger och kulturliv nära till hands och alla möjligheter att sköta sin hälsa.

Bland annat med terapibassäng och gym i samma fastighet. Kvarteret möjliggör dessutom ett rikt socialt liv med personer i samma ålder och livssituation som grannar.

I samma kvarter finns också hjälp att få i form av en social- och hälsocentral. En framtidens sådan med ett bredare utbud än dagens hälsocentraler.

Målet där är att satsa mycket på det förebyggande arbetet och inkludera specialistsjukvård på en grundläggande nivå i likhet med Åbolands sjukhus.

Social- och hälsocentralen ska ha ett aktivt samarbete med tredje sektorn och enskilda näringsidkare, som verkar i samma fastighet.

Ytterligare tror jag på att utvidga rådgivningsverksamheten till de äldre. På det sättet blir alla kontaktade och uppsökta, och problemen kan åtgärdas i ett tidigt skede och i vissa fall förebyggas.

Jag stöder också varmt en utökad användning av servicesedlar i äldreomsorgen. Det finns välfungerande servicehus för äldre, men som inte nära på alla har råd att flytta till.

Här skulle den offentliga vården kunna bevilja servicesedlar för att hjälpa enskilda individer att betala för en plats på önskat serviceboende. Det kan eventuellt höja livskvaliteten eller förlänga ett gott liv för många fler.

Gunilla ”Gilla” Granberg
Riksdagsvalskandidat, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter