Förflytta dig till innehållet

”Vi är oroliga över planerna på att Pargas geriatriska avdelning ska läggas ner”

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vården. Varhas servicenät förnyas och utvecklas i rask takt.

Av de två före detta bäddavdelningarna vid Pargas hälsocentral, akutavdelningen och geriatriska avdelningen, planeras nu den geriatriska avdelningen (tidigare Malmkulla) att stängas från ÅUCS sjukhustjänster.

Båda avdelningarna vårdar patienter som kommer direkt från specialsjukvården och som är i behov av sjukvård, rehabilitering, palliativ vård eller vård vid livets slutskede.

Avdelningarna har tillsammans 45 vårdplatser, som fylls vartefter en plats blir ledig. Det finns därmed ett stort behov av dessa platser då kön från specialsjukvården är ständig.

Planen att geriatriska avdelningens verksamhet ska flytta över till tjänster för äldre leder till att 25 sjukvårdsplatser försvinner från Pargas. Platser där patienten kan få sjukvård på båda inhemska språken. Tvåspråkigheten är en av avdelningens styrka tillsammans med en fungerande arbetsgemenskap och yrkeskunnig personal. 

Den nya planerade verksamhetsformen inom tjänster för äldre kommer att behövas och har en viktig roll i vårdkedjan, men ska en fungerande verksamhet därför måsta stängas?

Genom att ändra verksamhetsformen vid geriatriska avdelningen ändras vårdpersonalens arbetsuppgifter markant.

Det är en nedvärdering av sjukskötarens och närvårdarens kompetens och yrkeskunskap att flytta dem från en verksamhet till en annan som Varha nu planerar göra.

Varha glömmer att vårdarna inte är boskap som flyttas runt dit de behövs utan vårdarna är individer som vill utvecklas i sin yrkesroll och väljer själva sin arbetsplats enligt arbetets art och innehåll.

Beslut om geriatriska avdelningens framtid fattas snabbt.

Redan den 1 februari sammanträder nämnden för sjukhustjänster för att ta sin ställning i ärendet.

Hoppas de invalda vågar lyssna på personalen som är sakkunniga i vårdarbetet. 

Personalen vid geriatriska avdelningen/ÅUCS Pargas avdelning 2

Dela artikeln

En kommentar: “”Vi är oroliga över planerna på att Pargas geriatriska avdelning ska läggas ner”

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter