Förflytta dig till innehållet

”Vi är beredda!”

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På söndagen firar vi Finlands självständighetsdag. ”Om Sovjet hade vunnit kriget hade många av oss transporterats till Sibirien!”, konstaterade krigsveteranen och Nagubon Harry Ölander hösten 2013. Jag hade då äran att uppträda med honom och föreläsa om kriget för Kyrkbackens skola.

Senare, efter att ha forskat en del i Rysslands historia, har jag många gånger tänkt på det Ölander sa och att han hade nog rätt i sitt uttalande.

Under stora ofreden på 1700-talet fördes närmare 4600 civila från Österbotten till fångenskap till Ryssland. Under 1949 deporterades närmare 95 000 människor från Estland, Lettland och Litauen till avlägsna platser i Sovjetunionen. Totalt uppskattar man att 1,5 miljoner människor deporterades till Sibirien under Stalins regim.

Frågan: ”Skall vi prata om kriget igen?” hör jag ibland. Under vinterkriget och fortsättningskriget stupade 81 545 soldater för att vi skulle få behålla vår självständighet.

Vi bör vara tacksamma för deras uppoffringar så att du och jag i dag kan leva i ett självständigt land. Vi skall även vara tacksamma för de generationer som byggde upp Finland efter kriget.

Krig är den sista utvägen då två nationer misslyckats med sina diplomatiska förhandlingar. För att förhindra detta bör nationerna hela tiden ha fungerande diplomati för att behålla sina relationer till varandra. Vi bör sätta freden först. Idag har vi ett fungerande förhållande till Ryssland, men samtidigt ser vi med oro på ökad rysk militär aktivitet i vårt närområde, speciellt Östersjön.

I augusti genomförde Ryssland plötsligt en flottmanöver. Sverige reagerade med en beredskapsinsats för att förstärka Gotlands försvar. Det var alltså inte frågan om en svensk övning utan en militär insats för att markera att man är beredd på att försvara Sverige om så behövs.

Vi bör komma ihåg att det svenska försvaret är kraftigt nedbantat så det hör till Sveriges strategi att förstärka geografiska regioner om de upplever hot eller provokation. Enligt mina källor var även den finska flottan aktiv vid tidpunkten, men Finland har inte som kutym att berätta om sin beredskap.

Försvarsmakten signalerade tydligt två gånger under året om sin möjlighet att möta militära hot. Kortfilmen ”Slagfält 2020” visar hur man militärt avvärjer ett anfall enligt de metoder som vi sett användas i moderna konflikter. Kortfilmen ”Etsi ja lamauta!” hade nyligen premiär.

Enligt experten på finsk säkerhets- och försvarspolitik, Charly Salonius-Pasternak, beskriver filmen försvarets nya förmåga att kombinera de olika vapenslagen. Filmen förevisar hur flygvapnet, artilleriet och specialtrupperna leder in eld med precision mot mål. Filmerna sänder en klar och tydlig signal, vi är beredda!

Förutom ett militärt försvar behöver vi idag en stark civil beredskap. Till skillnad från andra länder hade Finland inte kört ner beredskapslagren utan de kunde öppnas under våren då pandemin slog till.

Ur försörjningsberedskapslagren var det möjligt att dela ut utrustning till sjukvården. I lagren finns det mycket mera än sjukvårdsutrustning som till exempel bensin, råvaror för industrin, spannmål och livsmedel. Exakt hur mycket det finns av nödvändigheterna är hemligt. Lagren får endast användas av finländska medborgare.

Avslutningsvis vill jag tillönska er alla läsare en högtidlig självständighetsdag. Vi skall vara stolta över vårt land och värna om veteranernas arv. Uttrycket ”att födas i Finland är en lottovinst!” stämmer och således är vi alla lottomiljonärer!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter