Förflytta dig till innehållet

Vi äldre får själv välja

Sällan ser man insändare från 70+are  i dagstidningarna vilket, tror jag, beror på att man är ganska nöjd med myndigheternas sätt att tackla höstens coronaläge.

Ingen har gjort ansatser till att, utgående från ålder, stänga in en hel befolkningsgrupp i sina hem på svävande juridiska grunder, vilket var fallet i våras.

Smittan bland oss äldre har varit låg men ser nu ut att öka. Som 80+are reagerade jag på THL:s senaste rekommendation som är en aning diffus. Inför den stora familjefesten, julen, vill man att ingen ska sitta hemma ensam utan fira i den närmaste familjekretsen där, vad jag har förstått,  en stor del av smittorna uppstått.

Familjekretsen består till exempel för min del av många generationer och jularna har varit de varma kramarnas och det nära umgängets tid. Ser för mig hur farmor sitter där i ett hörn med julgranen som enda lysande granne och hur klapparna delas ut efter flitig användning av desiflaskan och hur julsången förklingar i munskyddets fuktiga djup.

Vi äldre får välja själva, tack för det! Och jag hoppas att vi väljer klokt. Att vi inte belastar sjukvården, för i vår ålder handlar det nästan alltid om sjukhusvård, att vi inte belastar vår egen familj med obehaget av att uppleva en sjuk, i värsta fall död farmor, att vi kan offra en jul för att kanske få vara med om några till.

Vi ser nu äntligen ljus i coronatunnelns öppning så verkligt onödigt att ta risker. Säger som min houtskärsfödda mormor ”Ha du orka me kattan så nu orkar du me råmppån å”!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *