Förflytta dig till innehållet

VF i Åbo: Staden bör fixa fler platser för intensifierat serviceboende

Jaakko Lindfors. ÅU-foto

Vänsterförbundet i Åbo kräver att staden satsar på fler egna platser för intensifierat serviceboende, alltså boende i servicehus med personal på plats dygnet runt.

Ordföranden Jaakko Lindfors menar att den kroniska bristen på platser innebär dålig service.

– Den långa kön måste åtgärdas hållbart med kommunens egna bygginvesteringar som möjliggör att invånarna får ändamålsenlig vård. Samtidigt bör man stävja utkontrakteringen av vården samt bereda sig på framtidens ökande servicebehov.

 

VF beskriver 2016 som ett speciellt uselt år. Kön till intensifierat serviceboende växte i ett skede till över 100 personer. Fler än 10 procent tvingades köa längre än de 3 månader som är vårdgarantins maxgräns.

VF säger att kön till långvård har cementerats på en hög nivå i Åbo. Nu är 53 personer i kö, de flesta av dem till intensifierat serviceboende, uppger partiet.

57 procent av Åbos intensifierade serviceboende köps nu in av privata aktörer. Det riskerar att leda till prishöjningar samt till att skattepengar försvinner ut ur landet, menar VF.

LÄS OCKSÅ: Ny vänsterordförande i Åbo kämpar mot privatiseringar (12.8.17)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter