Förflytta dig till innehållet

Veritas stadion så gott som slutsåld inför Finland-Turkiet

Arkiv/Johan Backas

Veritas stadion, här vid Finland-Liechtenstein Foto: Johan Backas


Nästan 8000 personer väntas till Veritas stadion i Kuppis på måndag, då de finska fotbollsherrarna möter Turkiet i kvalet till VM i Ryssland 2018. Finland är ute ur kampen om VM-platserna, medan Turkiet fortfarande har chans att avancera vom de vinner. Det här är den tredje VM-kvalmatchen som spelas i Åbo, och publikens intresse har hållit i sig trots magra resultat. Tre dagar före matchen kan Mikael Erävuori på Bollförbundet berätta att bara ett hundratal platser finns kvar.
– Tidpunkten, 21.45 en måndag kväll, är inte den bästa men alla kvalmatcher i Åbo har ändå sålt bra. Jag har förstått att västra Finlands fotbollsdistrikt också är tacksamma för att regionen står värd för toppfotbollsmatcher.
Kvalgruppernas matcher spelas samtidigt och Bollförbundet kan därför inte påverka det sena klockslaget. Erävuori berättar att man väntar sig ett stort antal turkiska supportrar till stadion.
– Bortafansen har en egen sektion på fem procent av totalkapaciteten, 390 platser. Men i praktiken kommer det finnas Turkiet-fans på hela stadion, eftersom det finns så många finländare och andra nordbor med turkiskt påbrå. Jag skulle tippa på minst 1000 turkiska fans totalt.
Mängden bortasupportrar innebär ändå inga säkerhetsåtgärder utöver det vanliga. Egentligen ska turkiska färger och flaggor bara synas på bortaläktaren, men det är svårt att garantera att det blir så i praktiken.
Finska klacken ändå mindre än vanligt
Då Finlands landslag spelar fotboll brukar klacken färga kortsideläktaren blå och vit. Men den här gången kan luckorna i leden vara större än vanligt. Trots att resten av stadion är så gott som fylld har bara mellan 100-200 av supporterföreningen SMJK:s cirka 500 biljetter gått åt.
– Det är svårt att få folk att gå på en i praktiken betydelselös match, kl 21.45 en måndag, i Åbo. Inget ont om Åbo, men de flesta av våra medlemmar bor i huvudstadsregionen, säger Erik Forss som sitter i SMJK:s styrelse.
Forss tror också att ett visst bortfall beror på att supportrar prioriterar fredagens bortamatch i Kroatien. SMJK sköter biljettförsäljningen för klacksektionen och ordnar resor till bortamatcher. Den här gången ordnas också buss mellan Helsingfors och Åbo. Även om klacken blir mindre än vanligt anser Forss att Kuppisstadion är en mycket duglig stadion för landslaget.
– Det är ju en riktig fotbollsstadion där man kommer nära planen och spelarna, jag har inte hört någon kritisera den. Det enda problemet är att kapaciteten inte räcker till i de större matcherna, men tills Olympiastadion blir klar kan man absolut spela mindre matcher i Åbo.
Fredrik Häggman
Läs också: Kommentaren Veritas behöver de stora matcherna

Finska fans. Foto: Johan Backas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter