Förflytta dig till innehållet

Vem styr?

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det är och ska inte vara ICT-system som styr vården och omsorgen i det nya välfärdsområdet. Kjell Wennström skriver förtjänstfullt (ÅU 11.1) om utmaningarna att integrera alla de ca 40 olika patient- och ICT-system som nu finns inom det kommande välfärdsområdets kommuner inklusive sjukvårdsdistriktet.

ICT-systemen styr inte, men de behövs som styrinstrument för snabbare, kvalitativt bättre vård och för att den som behöver vård inte ska bollas mellan flera laboratorier och läkare. All information om en patient, en åldring eller en mentalvårdspatient ska finnas tillgänglig i ett och samma system.

Välfärdsområdet styrs av dess fullmäktige som är ett politiskt organ. Den som väljs i fullmäktige ska klara av att hantera helheter, förstå sig på kopplingarna mellan olika frågor och de praktiska följderna av besluten. Därför har Svenska folkpartiets krets valt som sina huvudkandidater personer som har politisk erfarenhet, politiskt kunnande och fungerande nätverk med andra partier och med de tjänstemän som bereder reformen.

Det nya fullmäktige kommer att besluta om strukturen för hela organisationen inom välfärdsområdet. Fullmäktige ska besluta om förvaltningsstadgan för välfärdsområdet, ta ställning till vilka nämnder och utskott som ska tillsättas, storleken på både styrelse och nämnder och besluta om de styrande politikerna i dessa ska vara heltidsanställda eller inte.

Det svenska och tvåspråkiga inslaget ska bevakas på alla organisationsnivåer, vilket våra erfarna SFP-huvudkandidater har jobbat för i flera år både regionalt och lokalt.

Valmatematiken (d’Hondts metod) styr räknandet av jämförelsetalet för ett parti, också för de partier som bildat tekniska valförbund såsom SFP och Samlingspartiet gjort. För att SFP ska få sex, minst fem, kandidater invalda måste rösterna koncentreras på dem så jämnt som möjligt.

Jag vet att SFP-kandidaterna Niklas Guseff, Kjell Wennström, Veera Granroth, Åsa Gustafsson, Regina Koskinen och Merja Fredriksson har de politiska kvalifikationer som behövs för att representera SFP i fullmäktige, det styrande politiska organet för välfärdsområdet.

Dela artikeln

4 kommentarer: “Vem styr?

  1. Folke Lindström skrev

    Att sådär öppet försöka styra röster kan vara väldigt farligt. Politikerföraktet är så djuprotat bland folket, så många vill inte ge sin röst dit politruckerna vill.

  2. johan sundqvist skrev

    Citat från dagens Åu:s papperstidning, varför idiotförklara väljarna. Nog har jag trott att SFP är ett parti som respekterarar alla inom SFP, oberoende vilken åsikt man har. Som sagt mycket märkligt att man för fram sex huvudkandidater, uppmanar röstarna att INTE rösta på resten av kandidaterna. Jag som socialdemokrat skulle inte ha godkänt sådant här förfarande om det skulle ha hänt inom socialdemokraterna, jag skulle ha tackat för mig och avslutat mitt medlemsskap. Tur att vi har inom socialdemoktaterna dugliga kandidater, allra minst Ingmar Forne från Kimitoön.
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

  3. Anna-Karin Tötterman skrev

    SFP i Egentliga Finland har i detta val ingått ett tekniskt valförbund med Samlingspartiet. Det ingick i förhandlingarna om valförbundet ett löfte om att SFP ställer upp 15 kandidater på den gemensamma listan med Samlingspartiet.
    Nu är det centralt att alla som tycker det är viktigt att svenskspråkig vård bevakas röstar på SFPs kandidater så att vi får tillräckligt antal ledamöter (minst 5) och en plats i styrelsen. På så sätt kan SFP finnas med där besluten om god vård på båda språken och i hela regionen fattas. För inval behövs ca 800-1000 röster/kandidat.

    Med vänlig hälsning
    Anna-Karin Tötterman, vice ordförande i SFP i Egentliga Finland

  4. Jari Hollsten skrev

    Man börjar fråga sig varför SFP alls ställde upp flera som dessa sex ”huvudkandidater” då resten tydligen inte skall röstas på. Känns säkert trevligt att upptäcka att man är så offentligt uttalad b-kandidat.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter