Förflytta dig till innehållet

Vem ska bestämma för dig?

Åbo Underrättelsers logo

Kommunalvalet står för dörren. Sent på söndag kväll klarnar vilka som får förtroendet att fatta de politiska besluten i den egna kommunen.

Kommunen finns till för sina invånare. Därför är det också kommuninvånarna – vi själva – som bestämmer hur kommunen skall sköta sina åtaganden.

Kommunfullmäktige har den högsta beslutanderätten i kommunen. Eftersom alla enskilda frågor inte kan föras till fullmäktige för beslut, är en del av beslutsfattandet delegerat till bland annat nämnder och tjänstemän.

Vart fjärde år genomförs kommunalval, på basen av vilket ledamöterna till kommunfullmäktige väljs. Utgående från valresultatet fördelas också övriga förtroendeplatser i nämnder och andra beslutande organ.
På basen av resultatet i kommunalvalet fördelas representation och beslutanderätt också via många interkommunala förtroendeuppdrag och representation, t ex i landskapsförbundet.

I fördelningen av platser utgår man från de olika partiernas relativa röstandelar vilket betyder att t ex Svenska folkpartiets totala antal röster i hela Egentliga Finland avgör partiets förtroendeplatser på landskapsnivå.

I och med den förestående vårdreformen får detta en helt ny betydelse: bland annat med tanke på intressebevakning och service på svenska i de kommande välfärdsområdena är SFP:s framgång i kommunalvalet av avgörande betydelse.

SFP:s representation i de olika organen, t ex sjukvårdsdistriktets styrelse, har inte varit en självklarhet utan kan hänga på några få röster.

Demokrati är att få vara med och bestämma vem som bestämmer för dig. En fungerande demokrati bygger på att den som har rösträtt också använder sig av den.
Varje röst räknas. Rösta på söndag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter