Förflytta dig till innehållet

Vegetarisk asiatisk mat tar över Åbo

Tini Pham driver familjeföretaget VG Wok. Restaurangen på Humlegårdsgatan är en av de nyaste de öppnat. Foto: Emma Strömberg.

Sedan den första VG Wok öppnade i Port Arthur, Åbo, år 2015 har fyra nya restauranger öppnat. De två nyaste matställena öppnade på Humlegårdsgatan nära Åbo centralstation och i Biocity nära Kuppis tågstation i början av året. Av de fem restaurangerna är alla i Åbo förutom en som är i Pikis, S:t Karins.

Matstället serverar vietnamesisk och thailändska vegetariska rätter. Delägaren i familjeföretaget Tini Pham berättar att idén var att få Åbobor att äta mera vegetariskt genom att servera smakrika och förmånliga vegetariska rätter.
– Det är hälsosamt att äta vegetariskt och så är det också bättre för miljön än att äta kött, säger Pham.

Alla VG Woks lokaler, förutom den i Biocity, är i gamla grillkiosker. På det sättet lyckas de hålla priserna nere.
VG woks framfart blir som en symbol över vegetrenden, när de öppnar det ena välbesökta matstället efter det andra i gamla hamburgar- och kebabställen som tvingas stänga på grund av dålig lönsamhet.

Det har med andra ord varit billigt att köpa de nedgångna grillkioskerna, och genom att de på det sättet undviker de dyra centrumpriserna kan de också servera maten billigare. Stadens hyra för grillkioskernas tomter är också förmånlig.

Pham berättar att den nyaste utvidgningen möjliggjordes av att de förra året öppnade ett matställe i Pikis där de har mer utrymme. Där gör de all tofu och kan göra det snabbare och i mycket större volymer än när de tillredde tofun i kiosken i Port Arthur. Tofu som är gjord på sojabönor är huvudingrediensen i de flesta av VG Woks rätter.

– Vi hade bara en vanlig hushållsmixer som vi mixade sojabönorna i till en början, berättar Pham.

I samma veva som de fick tofuproduktionen igång i Pikis såg de en annons på Tori.fi om att Kebabgrillen på Humlegårdsgatan var till salu. De tog chansen och köpte byggnaden för 25 000 euro. Men huset krävde en grundlig renovering vilket kostade en hel del.

Restaurangen i Biocity skiljer sig en del från de andra ställena eftersom den är i en vanlig vanlig lokal för lunchrestauranger och där finns rum för många matgäster till skillnad från de trånga kioskerna.

– Vi ville prova på att öppna en lunchrestaurang och testa hur det går att servera större volymer under lunchtid, och det är billigare hyra i Biocity än i centrum, säger Pham.

Han berättar att det har gått väldigt bra och att de har lyckats med målsättningen att få folk som varit skeptiska till mat som inte innehåller kött att inse att det kan vara väldigt gott.

– Det kommer många som frågar om vi till exempel har kyckling, men när vi föreslår att personen ändå ska smaka på vår vegetariska mat, har de efteråt sagt att de inte alls saknade kött i rätten.

Pham berättar att en förutsättning för familjeföretagets expansion också är att de är en stor familj så det har funnits en familjemedlem som kan ansvara för varje matställe.

Till familjen och familjeföretaget hör Phams mamma och hans två äldre bröder och den enes fru. Men också kusiner och syskonen till fruarna är inblandade i verksamheten.

Familjens resurser räcker inte till för att öppna fler restauranger, men Pham säger att om någon annan skulle vilja börja laga deras mat kunde ett franchise-koncept bli aktuellt.

Tini Pham (t.f) i köket tillsammans med Cat Nguyen som är anställd som kock på VG Wok på Humlegårdsgatan. Foto: Emma Strömberg.

Läs också: Allt mer vegetarisk mat i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter