Förflytta dig till innehållet

Vegatoppslåt blev nystart på Nagubon Tinas Petterssons musikkarriär – låten spelades in i studion på Sandö

Tuuli Meriläinen
kvinna och man i studio.
Tina Pettersson och Veijo Mäki trivs på fritiden i studion de har där hemma.

Vägen hem till Tina Pettersson på Sandö i Nagu skärgård är lång och slingrande. För att komma till Sandö måste man också åka vajerfärjan Öjen, och idag körs den av ingen mindre än Petterssons make, musikern Veijo ”Vekke” Mäki.

Hit till Sandö flyttade de från Åbo år 2001 till det hus de lät bygga nära havet och med utsikt över ett vackert litet träsk och sin fars och farbrors hus en bit längre bort.

­ – Min farfars farfar köpte en gård här i slutet på 1850-talet, säger Pettersson som har många fina minnen från barndomens somrar på Sandö.

Kvinna står på brygga vid havet.Tuuli Meriläinen
Tina tillbringade mycket tid på Sandö då hon var liten. – Min farfars farfar köpte en gård där i slutet av 1800-talet, säger hon.

Började som 13-åring

Kärleken till musiken förenar paret Pettersson–Mäki. Här hemma har de en inspelningsstudio där de spelat in mycket musik under åren, inklusive den nya låten ”Målar dig med tårar” som för tillfället är fyra på Vegatoppen. Låten är skriven av Janne Engblom och Therese Kullberg och Mäki stod för arrangemang och mixning av låten.

­ – Förra hösten spelade vi också in deras låt ”Vita gäss”, säger Pettersson som tidigare mest sjungit på finska.

Janne Engblom var basist i gruppen Beat som grundades 1979. Pettersson blev inbjuden i gruppen då hon bara var 13 år gammal.

­ – Jag har sjungit sedan barnsben och fick min första gitarr då jag var åtta år. Beat var en bra ”musikskola” på alla sätt, och vi sjöng mångstämmigt. Det var först i vuxen ålder som jag studerade i ett musikinstitut, säger Pettersson som tyckte att till och med musikteorin var rolig.

Tävlade hemma och utomlands

Beat deltog i Syksyn sävel 1981 där gruppen blev tvåa, och år 1990 representerade Beat Finland i Eurovisionsschlagerfestivalen i Zagreb i dåvarande Jugoslavien, något som Pettersson beskriver som en mycket givande upplevelse. Hon har under åren gett ut två album med Beat och två egna soloalbum och dessutom agerat bakgrundvokalist på flera finska artisters skivor. Det var också via musiken som hon hittade kärleken Veijo Mäki.

­ – Beat spelade in en skiva på Studio 55 i Åbo där jag jobbade, säger Mäki om mötet.

Veijo Mäki var själv ett stort namn på 1990-talet då han under artistnamnet Vinnie Lane och med stort yvigt hår spelade gitarr i gruppen Bogart co.

­ – Men sen kom vardagen med barn, hus och allt annat som hör till, och vi spelade musik bara som coverband. Ibland som en större grupp, ibland som trio eller på tumanhand, till exempel på Framnäs, på bröllop och olika tillställningar, säger Mäki.

Idag driver han, vid sidan av jobbet som färjförare för Sandö väglag, skivbolaget Go-Records och ansvarar för studion här hemma. Att ”Målar dig med tårar” tagits emot så väl har gett paret ny inspiration att jobba med musiken, något som gått på lågvarv under många år och som stod helt stilla under pandemin.

­ – Många har tyckt att det är fint att jag sjunger låten på finlandssvenska och inte med rikssvensk intonation, säger Pettersson som är jätteglad för att nu vara med på Vegatoppen – för första gången.

Stilen kallar de vuxenpop

Paret har många nya låtar på gång, både låtar som Engblom och Kullberg skrivit, och egna låtar.

­ – Vi har två låtar på finska som är på mållinjen, avslöjar Mäki som kallar musikstilen för ”vuxenpop”.

­- Nästa låt som ges ut är en låt på finska som Vekke komponerat och som jag skrivit texten till, säger Pettersson.

Men förutom en låt på Vegatoppen finns det också en annan höjdpunkt under vårvintern som Pettersson och Mäki inte vill missa, nämligen Eurovisionsschlagerfestivalen.

­ – Vi är kanske lite av Eurovision-fantaster!

kvinna framför rött båthus.Tuuli Meriläinen
Närheten till havet är viktig för Tina Pettersson som bor året om på Sandö i Nagu skärgård.

Tina Pettersson-Mäki

  • Ålder: 56 år
  • Familj: Maken Veijo ”Vekke” Mäki, två vuxna och utflugna söner samt två katter av rasen oriental
  • Bor: På Sandö i Nagu
  • Jobb: Översättare i eget företag
  • Musikkarriär: Medlem i gruppen Beat 1979 till 1992. Har gett ut två soloalbum och uppträtt som soloartist. Hon har också varit bakgrundvokalist åt bl.a. Ressu Redford, Joel Hallikainen, Neon 2 och många andra artister och grupper.
  • Aktuell: med låten ”Målar dig med tårar” som ligger fyra på Vegatoppen. Låten finns på alla strömningstjänster och där hittar man också hennes andra låtar och två äldre soloalbum Joka solulla och Tahdonvoimaa.
  • Hemlig talang: Har lärt sig väva, som bäst en axelsjal i gåsöga under arbete.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter