Förflytta dig till innehållet

Veganska Runebergstårtor blir långsamt populärare – så här mycket varierar priserna på kaféer och i butiker i Åbo

Annina Suominen
tårta
Var köper du din? Är den glutenfri eller vegansk och är alkoholen äkta eller en arom – eller ens existerande? Nu är det högsäsong för Runebergstårtorna. På söndag firar vi Runebergsdagen.

Nu slukas de för fulla muggar, finlandssvenskens kanske mest traditionella bakverk: Runebergstårtorna.

Hos bageriet Rostens café på Universitetsgatan i Åbo säljs 30–60 Runebergstårtor varje dag under högsäsongen.

– Det är en säsongsprodukt och försäljningen kulminerar på Runebergsdagen på söndag, säger Satu Järviö som arbetar på kaféet.

Tårtorna går också åt på Fazers kafé vid Salutorget. Där säljer Olivia Vilén tiotals varje dag då hon är på jobbet. Också här ökar antalet för att kulminera på söndag.

Än så länge är det de ”vanliga” Runebergstårtorna som går åt bäst på kaféer och i butiker. Men glutenfria alternativ har blivit allt populärare och veganska tårtor en uppstickare som också äts av allt fler.

På Rostens café på Universitetsgatan säljs endast de vanliga, enligt bageriets eget recept.

Priset är 3,50 euro för en tårta som inte innehåller alkohol, men däremot arrakaromer.

På Fazers kafé kostar en Runebergstårta 5,50 euro. Enligt produktbeskrivningen innehåller den rom, liksom det glutenfria alternativet som också kostar 5,50 euro trots att tårtan är nästan hälften så stor.

Att priset är detsamma också för glutenfria alternativ beror sannolikt på att ingredienserna är dyrare, enligt Vilén.

bakelserAnnina Suominen
Ingredienserna gör att en ungefär hälften så stor Runebergstårta som är glutenfri kostar samma som en ”vanlig” på Fazers kafé i Åbo centrum. Det här är inte ovanligt; också andra bagerier tar mer betalt för specialprodukter.

Många alternativ

En koll i de större matbutikerna i Åbo centrum visar att många tillverkar Runebergstårtor i dag. Bland annat säljs Runebergstårtor av Kotileipomo Tanniset, Jokioisten Leipä, bageri Rosten, Fazers bageri och Perheleipuri Salonen.

De flesta tårtorna är billigare i butikerna. Att priserna varierar på grund av ingredienserna märks också. Till exempel betalar man 4,45 euro för två glutenfria Runebergstårtor av Jokioisten Leipä och 2,90 för två vanliga.

Två av Perheleipuri Salonens Runebergstårtor kostar i sin tur 3,80 med äkta rom och 3,45 utan.

Två av bageri Rostens tårtor kostar 3,59 euro (med arrakarom). De glutenfria och veganska motsvarigheterna kostar 4,59 euro.

Priserna kan variera. Den här kollen baserar sig på butikernas information den 31 januari.

Äkta arrak, rom eller punsch verkar finnas i få Runebergstårtor som köps i förpackningar. I de flesta som ÅU kikar på finns det endast aromer.

tårta med sylt och glasyrAnnina Suominen
Runebergstårtan kan ätas till exempelvis en kopp kaffe eller te.

Kari Meltovaara, vd för bageri Rosten, säger att 70 procent av tårtorna som säljs är vanliga, 25 procent glutenfria och 5 procent veganska. Han bekräftar också att ingredienserna styr priset.

– Glutenfria ingredienser är lite dyrare än de vanliga. De kräver också lite mer bearbetning då tårtorna tillverkas. Därför är Rostens glutenfria tårta cirka en euro dyrare än den vanliga, säger han.

De veganska tårtorna är också alltid kring 1 euro dyrare.

Rosten har sålt glutenfria Runebergstårtor i flera år redan, berättar Meltovaara.

– Det har blivit populärt. Det veganska alternativet började vi med i fjol och efterfrågan ökar, säger han.

Rostens bageri sålde över en miljon Runebergstårtor i fjol.

Fazers bageri säljer 350 000 Runebergstårtor årligen. Tarja Kuusela, kommunikationsdirektör på bageriet, säger att intresset för glutenfritt helt klart har ökat, och att Fazer vill erbjuda ett glutenfritt alternativ.

Runebergstårta

  • En Runebergstårta äts kring Runebergsdagen den 5 februari. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Sockerbagaren Lars Astenius i Borgå bakade en variant av tårtan på 1840-talet.
  • Det finns många varianter och som med andra bakverk också numera glutenfria och veganska alternativ. Runebergstårtan innehåller bland annat vetemjöl, mandel, ströbröd och är dränkt i alkohol eller aromer. Den garneras med hallonsylt och kristyr.

Dela artikeln

En kommentar: “Veganska Runebergstårtor blir långsamt populärare – så här mycket varierar priserna på kaféer och i butiker i Åbo

  1. Åsa Strandberg-Laine skrev

    Det skulle vara intressant att veta vilka ingredienser en veganskt runebergstårta har. Vad skiljer den från en ordinär runebergstärta? Hur ”vegansk” är en vanlig runebergstårta?

    Hälsningar
    Åsa Strandberg-

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter