Förflytta dig till innehållet

Vegansk sommarmat — prova under semestern!

Morotssmörgåsar
Tofupinnar

Foto: Sofie Sergelius

Tofu nuggets

4 portioner
250 g ekologisk tofu
0,5 dl glutenfri sojasås
0,5 dl havremjöl
0,5 dl majsmjöl
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
2 krm torkad timjan
2 krm torkad rosmarin
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
Värm ugnen till 200 grader.
Börja med att pressa överlopps vätska ur tofun. Placera ett par bitar hushållspapper på en tallrik, placera tofun på pappret och placera ännu ett par ark hushållspapper på tofun. Placera något tungt, såsom en gjutjärnsstekpanna eller konservburkar på tofun och pressa i cirka en timme.
Skär tofun i cirka 1 centimeter tjocka skivor på bredden.
Lägg tofuskivorna i en skål och ringla över sojasås.
Blanda ihop mjöl, majsmjöl och kryddor i en skål.
Rulla tofuskivorna en i taget i mjölet och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Borsta bort lite extra mjöl från tofun och pensla på lite sojasås.
Grädda tofun i mitten av ugnen i 20 minuter.

Morotssmörgåsar

Foto: Sofie Sergelius

”Gravad” morot

Morotsstrimlor
2 morötter
1 tsk torkad dill
1 msk olivolja
1 msk tamarind-pasta
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver
1 krm rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
Tillbehör
4 skivor bröd
0,5 st rödlök
1 msk kapris
1 krm grovmalen svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader.
Använd en rotfruktsskalare för att först skala och sedan skiva moroten till tunna långa strimlor.
Blanda ihop alla kryddor med oljan i en beredningsskål.
Blanda ihop morotsstrimlorna med kryddorna.
Ta fram ett aluminiumfolie ark och lägg de kryddade morotsstrimlorna på mitten av arket. Packa arket tätt omkring morotsstrimlorna och grädda paketet på mellersta falsen i 20 minuter.
Ta ut morotsknytet ur ugnen, öppna paketet och låt moroten svalna.
Rosta en skiva bröd och finhacka rödlök. Placera morotsstrimlor på den rostade brödskivan, toppa med finhackad rödlök och kapris.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter