Förflytta dig till innehållet

Vedlår värmer upp gammalt krav: Ge Alma en åländsk väg trots att hon var från Korpo!

Pressbild
Vedlår
Alma Lövs gamla vedlår.

Önningebymuseet på Åland meddelar att det fått en ovanlig gåva: torparen Alma Lövs vedlår. Löv levde åren 1866–1949.

Samtidigt passar Önningeby hembygdsförenings ordförande Kjell Ekström på att värma upp ett gammalt krav: att döpa en väg i Ingby i Jomala efter Alma Löv.

I ett pressutskick berättar Ekström att idén var aktuell redan för över 30 år sedan, då han i kulturnämnden föreslog att en ny väg som tangerade Alma Lövs tomt skulle heta Alma Lövs väg.

Nämnden uppges ha varit enig i sitt förslag, men någonstans på vägen till beslut – lite oklart var – ändrades namnet till Skomakarvägen. Skälet uppges ha varit att Löv var född i Korpo och inte var åländska.

Att Löv inte fick en väg uppkallad efter sig ska ha upprört den gästande holländsk-svenska konstnären Marc Broos så till den grad att han döpte ett helt stort konstprojekt i Värmland till The Alma Löv Museum of Unexpected Art.

Nu är det dags

När Lövs vedlår nu av en anonym person donerats till Önningebymuseet tycker alltså Kjell Ekström att det verkligen är dags att uppmärksamma Löv även på Åland – trots att hon inte var född i öriket.

Ekström har därför skrivit till Jomala kommun och föreslagit att Löv ska få en väg uppkallad efter sig när nya vägar namnges i ett planerat bostadsområdet i södra Ingby.

”Alma Lövs museum i Värmland är numer välkänt i konstkretsar även utanför Sverige – således vore det bra PR för Åland att signalera att tiderna förändras och att man också här har en öppnare attityd till inflyttade än för 30 år sedan”, heter det i pressutskicket.

– Vi tycker att det är mycket roligt att få den här gåvan, säger han om vedlåren och tillägger:

– The Alma Löv Museum of Unexpected Art är ett fantastiskt konstprojekt och den här vedlåren blir en anledning till diskussion och associationer. Dessutom är det en praktisk sak som vi kan använda som podium för till exempel skulpturer eller utställningstexter.

Alma Löv

  • Född i Korpo och flyttade till Haga Kungsgård med sin man och barn år 1892.
  • Alma Lövs torp låg i Jomala, mitt emellan Mattssons butik och Karrböle vägskäl.
  • Då Löv dog 1949 i Jomala Ingby benämndes hon arbetaränka.

Källa: Nya Åland

VedlårPressbild
Alma Lövs gamla vedlår.

Dela artikeln

En kommentar: “Vedlår värmer upp gammalt krav: Ge Alma en åländsk väg trots att hon var från Korpo!

  1. Lisbeth Hagström skrev

    Besökte Alma Löv museet i Värmland för några år sedan. Hade ingen aning om kopplingen till hemlandet. Så intressant läsning.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter