Förflytta dig till innehållet

Veckans strejker inom privata vården är avblåsta – facken godkände förlikningsförslag

Veckans aviserade strejker inom medicinsk bildtagning och laboratoriearbete blåses av.

Facken Tehy, SuPer och Erto har nämligen godkänt riksförlikningsmannens förlikningsförslag i tvisten mellan organisationerna och Välmåendebranschen Hali inom den privata hälsovårdssektorn.

Det tvååriga avtalet innebär bland annat en löneökning på 2,4 procent det första året samt en engångsersättning på 500 euro i december. Avtalet innehåller även bland annat en lokal pott på 0,4 procent.

Vårdfacken, som den senaste tiden genomfört strejker, protesterade bland annat mot att lönerna i den privata vården släpar efter samt att det finns stora löneskillnader mellan olika delar av landet.

Samtidigt är Tehy, SuPer och Erto mycket kritiska till regeringens planer på att begränsa förlikningsmannens verksamhet. De menar att förlikningsmannen redan nu, innan den nya lagstiftningen ens gäller, redan bundit sina händer när det gäller att tillmötesgå fackens önskemål.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter