Förflytta dig till innehållet

VBL: Bättre väder gör det kanske möjligt att bärga lavinoffer i helgen

För att minska farorna kan räddningsmanskapet bli tvungna att spränga bort laviner.

Enligt prognosen kan det bli uppehåll i helgen i Tamokdalen, vilket kan göra det möjligt att återuppta sökningen efter de fyra personer som försvann efter en lavin, rapporterar Vasabladet. Utmaningarna är ändå många.
– Vi är inte nöjda med de positioneringarna. De är inte tillräckligt exakta, säger Morten Pettersen, stabschef vid Troms polisdistrikt till Vasabladet.
Polisen har fått signaler från fyra lavinsändare, men två av dem är ganska inexakta bland annat eftersom signalerna fångades upp från en helikopter. Nu tros batterierna i sändarna ha tagit slut. Polisen hoppas positionerna ska kunna fastställas med Reccoutrustning, det vill säga speciella reflektorer som sys in i kläderna.
Innan manskap kan skickas ut ska ändå en lavinexpert bedöma riskerna. Det kan bli aktuellt att spränga bort lavinerna, antingen med sprängladdningar som placeras ut för hand eller tryckvågor från en sonar ombord på helikoptern.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter