Förflytta dig till innehållet

VBL: ÅA-professorn Peter Nynäs polisanmäler kaplan i Kristinestad

ÅU-foto

ÅU-foto

Peter Nynäs. ÅU-foto


Peter Nynäs, professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi, har polisanmält Markus Engström, kaplan vid Kristinestads svenska församling, skriver Vasabladet.
Orsaken är Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten i tisdags. Enligt Engström är homosexuellas samliv ”onormalt och skadligt” och ”i grunden avskyvärt”.
I Vasabladet säger Nynäs att Engström gör folk illa.
– Jag skrev anmälan som privatperson. Men det handlar inte om något individuellt initiativ från min sida. Många personer från olika håll i Svenskfinland hade uppmärksammat insändaren, och ansåg att texten var oförsvarlig och bryter mot lagen.
Nynäs, som är prästvigd, hör till dem som vill viga samkönade par. Han motiverar sin anmälan med att det handlar om hets mot folkgrupp.
Anmälan gäller inte enbart Engström utan också Syd-Österbottens ansvariga utgivare Mats Ekman och HSS Media, som ger ut tidningen.
– Det är ett brott att släppa fram texter som förtalar människor för sin sexuella läggning. Mats Ekman hade säkert en god tanke. Jag vill ändå att saken granskas av polis, säger Nynäs och kallar insändare för psykiskt våld, jämförbar med fysiskt våld.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter