Förflytta dig till innehållet

Växtbaserad skolmat kan bidra till ett superår för klimatet

Nu kör vårterminen igång i Åbos skolor. Vi befinner oss i ett planetärt nödläge men 2021 kan bli ett superår för klimatet. Skolorna bör ta sitt klimatansvar genom att servera växtbaserad mat som standard.

Klimathotet gör tyvärr att många elever fruktar morgondagen, men samtidigt är de mer engagerade för klimatet än någonsin. Det bör rimligen inspirera skolorna att satsa på grönare mat.

Snart återansluter sig USA till Parisavtalet. Det öppnar upp enorma möjligheter på FN:s klimatkonferens i Glasgow senare i höst. Djurhållningen blir en nyckelfaktor i klimatarbetet eftersom den globalt står för 14,5 procent av växthusgaserna, enligt FN. Varje vardag serveras hundratusentals måltider i skolan. Vad som serveras där har alltså en enormt stor betydelse för klimatet.

Alla måste hjälpa att minska växthusgasutsläppen. Det är dags för skolorna att visa ledarskap genom att servera klimatsmart och nyttig vegetabilisk mat som proteinrika baljväxter, fullkornsbröd, grönsaker, nötter, frukt och färgglada bär.
Jonas Norborg

Dela artikeln

2 kommentarer: “Växtbaserad skolmat kan bidra till ett superår för klimatet

  1. Caroline skrev

    Trams! Gräsbetande kor som hålles naturligt är inga klimatbovar. Och ej heller alla vilda djur. De bidrar faktiskt till en näringsrik och välmående jord som istället binder koldioxid! De är alltså snarare klimathjältar!! Så sluta sätta fokus på näringsfattig växtmat som gör våra barn trötta och sjuka (p.g.a. diverse näringsbrister). Vilket inte gynnar deras skolarbete. Och sätt fokus på att få in mer viltkött och naturbeteskött i skolan!!

  2. bengt karlsson skrev

    Det är bedrövlit att Jonas Nordborg fallit offer för IPPC´s propaganda.Enligtåtskilliga,meriterade forskare finns det inget bevis för att växthusgaserna skulle vara orsak till klimatförändringen(?)
    Hälsomyndigheterna rekommenderar ett köttbaserat proteinintag om 100 gr,/d.Om man skulle övergå till eokoliskt producerad mat,borde enorma arealer skog fällas för att täcka behovet av odlingsmarkKlimatsmart??.I Norden äter kon cellulosa(Gräs och hö),producerar fett och protein.”Avgase”metan,sönderdelas i atmosfären till vatten och co2,som faller ned på ängen och ökar tillväxten.Nordborg talar om planetärt nödläge trots att den gågna dekaden troligen varit den bästa i jordenshistoria. De globala skördarna ökade me3d 20 %,öknarna minskade och global växtlighet okade kraftigt,tack vare billig fossilenergi kunde extrem fattigdom mimska med 50 %,barndödligheten minskade kraftigt.Minskningenav luftföroreningar inomhus genom ökad elekrifiering av defattigas bostäder gjorde gjorde att att dödligheten av luftföroreningar gick ned med 19 %.Listan kunde göras mycket längre,man kan fråga sig varför FN chefen Guterres inte med en stavelse nämnde berörde detta på FN-mötet i december.Före drastiska och oerhört kostsamma åtgärder vidtas,borde politikerna låta forskarna komma med en unison förklaring till klimatförändtringen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter