Förflytta dig till innehållet

Växjö först ut för TPS i hemmahallen

Hemmais. Tomi Kallio (t. v.) och Henrik Tallinder hoppas att folk tar tillfället i akt och bekantar sig med årets lag i TPS Cup.

ISHOCKEY

Efter ett uppehåll på hela tolv år arrangerar TPS en egen försäsongsturnering inför ligastarten som bara är tre veckor bort. Den tidigare Viking Cup har ersatts med TPS Cup.

I kväll möter TPS svenska toppklubben Växjö Lakers, för att på lördag ta sig an antingen Lukko eller Ässät. Skådeplats är i vanlig ordning Åbohallen, eller Gatorade Center som arenan numera heter.

TPS lagkapten Tomi Kallio känner fredagens motståndare väl efter fyra säsonger med Lakers innan hemflytten till Åbo för två år sen. Hans sejour i Sverige kröntes med en SM-titel 2015, klubbens första någonsin.

– Minnena därifrån är bara positiva. Jag har fortfarande kontakt med en del av spelarna och lagledarna. Att möta Växjö är en bra värdemätare för oss då SHL håller lite högre klass än den finländska ligan. Och Växjö är ett etablerat topplag i Sverige.

Kallio tycker det är kul att TPS igen ordnar en turnering innan allvaret i ligan och Champions Hockey League.

– Det är skojigt med en egen cup. Som barn minns jag hur stort det var att komma och titta på laget inför den nya säsongen. Det är ett tillfälle för publiken att bekanta sig med årets trupp. Dessutom har vi en ny tränare i höst.

TPS leds nu av Kalle Kaskinen som i våras ersatte populäre Ari-Pekka Selin. I fjol slutade TPS på andra plats i grundserien innan det blev respass mot Helsingfors IFK i kvartsfinalen.

– Besvikelsen var förstås stor då vi inte tog oss vidare till spel om medaljer. Det är alltid surt att förlora den sista matchen för säsongen. Som spelare upplever man att något blir på hälft. Ishockey går ju i första ut på att man vinner något, säger backklippan Henrik Tallinder.

– Också i turneringar som TPS Cup finns strävan att vinna. Trots att insatserna inte är lika höga som i ett slutspel. Så här tidigt på säsongen är det viktiga att vi hittar kemin mellan lagdelarna och ett fungerande grundspel.

Tallinder poängterar att det är i mars laget ska vara som bäst.

– Det var vi inte i fjol. I slutspel handlar det om att inte flyga för högt då det går bra. Men också om att inte sjunka för djupt då man åker på baklängesmål. Den balansen hittade vi inte riktigt förra våren.

På spelarsidan har TPS inte genomgått några genomgripande förändringar. Tomi Kallio tycker det är bra att man bygger vidare från samma stomme.

– Vi har fem till sex nya namn i truppen och nu för tiden kan man säga att det är ganska få. Att laget är intakt är bara hemåt. Då man hade en så bra säsong som vi förra året ska man värna om kontinuiteten.

Som huvudtränare är Kalle Kaskinen ett relativt oskrivet blad. Kallio och Tallinder har bara gott att säga om honom.

– Kalle har hämtat med sig mycket ny energi i laget. Han har gått den långa vägen, men är väldigt hängiven nu då han fått chansen att visa vad han verkligen går för, säger Kallio.

Henrik Tallinder är inne på samma linje.

– Han har lite andra synsätt på saker och ting. Jag tror på hans spelidé och han har ett gediget hockeykunnande.

Några detaljer vill Tallinder inte gå in på.

– Jag tänker inte avslöja alla våra hemligheter. Dem kommer våra motståndare att bli varse om vad det lider. Som lag kan jag säga att vi har bättre träningar än då jag kom tillbaka för två år sen. Vi håller ett högre tempo nu än förut.

TPS Cup

Spelschema

Fredag: 16.00 Ässät–Lukko, 19.30 TPS–Växjö.
Lördag: 14.30 Växjö–Ässät/Lukko, 19.30 TPS–Ässät/Lukko.

Alla matcher spelas i Åbohallen (Gatorade Center). Biljetter från 18 euro för vuxna, 6 euro för barn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter