Förflytta dig till innehållet

Vattenvårdsdag för elever vid insjön Dragsfjärden

Luukas Karell var en av eleverna som glatt började håva för att se vad sjön innehåller.


Miljöfostran är något som Kimitoö-föreningen Dapnia oförtröttligt satsar på. Under hösten ordnas vattenvårdsdag för skolelever två gånger. Första gången var i dag då elever från det finska högstadiet  i Kimito fick mäta siktdjup och håva upp vattenlevande organismer från insjön Dragsfjärden.
Numera finns en guide om vad elever kan lära sig att kolla, utöver allmänna fakta om sjön med flora och fauna. Biolog Pasi Salmi har gjort guiden som snart ska översättas till svenska.
Dapnia grundades utgående från behovet att få sjön i bättre skick. Mycket har gjorts men än är arbetet inte färdigt – till exempel skvalpade en bred rand med blågrönalger vid stranden i Labbnäs där vattenvårdsdagen ordnades.
För att minska belastningen av näringsämnen som rinner ut i sjön ska sedimenteringsbassängen eller gropen vid sjöns strand i Söderby grävas om och sättas i skick. En bäck som utmynnar i sjön där för med sig mycket näring.

Grönt algbälte vid stranden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *