Förflytta dig till innehållet

Vattenkvaliteten i Egentliga Finland har försämrats

Sol och hav.

Sol och hav.

Skärgårdshavet. ÅU-foto


Vattenkvaliteten i Egentliga Finlands sjöar, åar och havsområden har försämrats sedan 2013. Det visar NTM-centralens färska rapport. I kustvattenområdena klassas bara 9 procent av vattenarealen som god. Resten klassificeras som nöjaktigt eller dåligt.
Det finns inga områden Skärgårdshavet där vattnet bedöms vara av god kvalitet, och området klassas till största del som nöjaktigt. I den inre skärgården är vattnet på många håll bara försvarligt.
Det finns inga havsområden i Egentliga Finland eller Satakunta där vattenkvaliteten är utmärkt.
Orsaken till att ytvattnets kvalitet har försämrats är övergödning till följd av att det belastats med för mycket näring. Övergödningen är som värst i åarnas avrinningsområden och i närheten av stora odlingar på lerjord.
Åarna är i nöjaktigt eller försvarligt skick, men det finns inga åar där vattnet klassas som utmärkt. Sjöarnas vatten varierar från dåligt till utmärkt, men är i medeltal renare än åarna.
Den enda ån där vattenkvaliteten räknas som dålig är den övergödda Reso å.
52 procent av Egentliga Finlands och Satakuntas 116 sjöar är i gott eller utmärkt skick. I områdets största sjö, Säkyläsjön, räknas vattnet som nöjaktigt efter att länge ha varit på gränsen mellan gott och nöjaktigt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter