Förflytta dig till innehållet

Västvallen som löper runt gamla stan i Ekenäs är numera enkelriktad

Niklas Nyman
En enkelriktad väg.
Västvallen samt en bit av Södra Strandgatan är nu enkelriktade. Syftet är att få mer utrymme på den om somrarna livligt trafikerade gatan och minska biltrafiken i gamla stan.

På tisdagen blev Västvallen, vägen som löper runt gamla stan i Ekenäs, enkelriktad. Det är fråga om ett tremånaders försök varefter staden utvärderar resultaten.

— Vägen har varit för trång om somrarna då där rör sig mycket bilar och turister och många parkerar vid sidan av vägen, säger Niklas Nyman, chef för samhällsteknik vid Raseborg stad.

Trottoaren längs med Västvallen är smal och med till exempel barnvagnar har det varit trångt att ta sig fram utan att gå ut på bilvägen då andra fotgängare kommit emot, enligt Nyman.

Då Västvallen nu är enkelriktad hoppas man alltså på mer utrymme och att biltrafiken i gamla stan minskar.

”Västvallen borde breddas och förstärkas”

På lång sikt hoppas Nyman att Västvallen både stärks och breddas.

Vägen är inte byggd på en stadig grund och tungtrafik har redan en tid varit förbjuden där.

Huruvida Västvallen också i fortsättningen efter försöket kommer att vara enkelriktad beror på den respons staden får. Även sträckan kan ändras vid behov.

Nu gjordes hela Västvallen som börjar vid Stallörsparken, samt en del av Södra Strandgatan (fram till korsningen med Bastugatan) enkelriktad, men enligt Nyman kunde det vara ännu bättre ifall sträckan ytterligare förlängs så att det blir enkelriktat längs med havet ända fram till Brunnsgatan.

— På så vis skulle biltrafiken till gamla stan minska ytterligare. Men vi ser först hur det här fungerar.

Karta över den enkelriktade sträckan.Google maps/Niklas Nyman
Det är sträckan märkt i rött på kartan som numera är enkelriktad.

Snedparkering vid Strandallén

En annan förändring i trafikarrangemangen i Ekenäs centrum är att det numera finns snedparkering vid den enkelriktade Strandallén som löper genom Stallörsparken.

Tidigare har det varit tillåtet för bilar att parkera längs med vänster sida av vägen på rad. På höger sida av vägen har det däremot varit förbjudet, men folk har trots det ofta parkerat där vilket har vållat problem.

— Till exempel större fordon som brandbilar har inte rymts att köra där då det varit bilar parkerade på båda sidorna av vägen, säger Nyman.

Genom att införa snedparkering på vänster sida av vägen ryms man inte längre att parkera också på högra sidan.

Dessutom är de lagliga parkeringsplatserna numera betydligt fler eftersom fler bilar får rum i snedparkering.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter