Förflytta dig till innehållet

Väståbolands svenska församling

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Stefan Holmström skriver i ledaren Kaplankonflikten i Houtskär är symptomatisk för hela kyrkan i ÅU 31.102020 att Houtskärbeslutet pekar på en större problematik. Jag håller med. Som ett enskilt fall är situationen klar, tekniskt sett handlar det om att tillsätta den enda behöriga sökanden, inget är konstigt med det. Att det här skapar debatt tyder däremot på att här finns en underliggande problematik. Det tyder på dålig kommunikation, dåligt ledarskap och dålig beredning. Kyrkoherden har inte kommunicerat öppet med församlingsmedlemmarna. Dålig kommunikation leder till misstänksamhet, en känsla av en dold agenda.

Eftersom vår kyrkoherde nyligen var uppställd som biskopskandidat med stöd av den konservativa falangen kan man ana sig till vad det handlar om. Om vi lyfter blicken från det aktuella fallet i Houtskär och ser på prästerskapet i hela Väståbolands svenska församling kan vi räkna till sju präster. Bland dessa sju har vi nu en kvinna mot tidigare tre. Det finns naturligtvis individuella orsaker till att präster avgår eller är tjänstlediga. Officiellt finns det inga oegentligheter, men helt klart är det att det syns ett mönster. Visserligen är det inte kyrkoherden som gör anställningsbesluten men som kyrkoherde kan du, och ska lobba.

Väståbolands svenska församling är en attraktiv arbetsplats, eller har varit det. Närheten till studiestaden Åbo torde göra det lätt att värva nya präster. Vår grannförsamling I Åbo har också skev könsfördelning – men med överrepresentation av kvinnor så det är inte frågan om att det inte skulle finnas prästkandidater som samtidigt är kvinnor i vår region.

Som församlingsmedlem frågar jag mig varför könsfördelningen mellan prästerna i vår församling inte längre är jämställd? Jobbar kyrkoherden för hela församlingen eller för en krympande skara? Jag är rädd för att församlingsmedlemmarna kommer att rösta med fötterna. Församlingsborna är kyrkoherdens arbetsgivare. Hur agerar man som arbetsgivare om det inte finns ett förtroende?

Malin Eriksson

församlingsmedlem

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter