Förflytta dig till innehållet

Väst kan försnabba Putins sorti

Åbo Underrättelsers logo

Världsläget. Kriget i Ukraina berör oss alla djupt. Första tanken är om väst kunde ha intervenerat och förebyggt kriget utan att ta för stor risk för ett tredje världskrig.

Det var antagligen inte ett klokt drag att på förhand avslöja sitt starkaste kort dvs säga att Nato inte kommer att skicka trupper. Dessutom uppmanade väst sina medborgare att lämna landet och tog hem sin personal från ambassaderna i Kiev.

Dessa åtgärder uppfattades troligen av Putin som ”Varsågod, börja invasionen”. I stället borde man i snabb takt ha ordnat en internationell fredskongress i Kiev och meddelat Putin att om han så mycket som kröker ett hår på någon delegat så har han inlett det tredje världskriget.

Ett världskrig skulle knappast ens de ryssar applådera, vilka tack vara statspropagandan och -median ännu understöder honom. Denna kongress skulle ha kunnat fortsätta tills ryssarna dragit bort sina trupper från gränsen. Det skulle knappast ha varit svårt att få frivilliga från västländerna att delta i en dylik konferens till exempel 1-2 veckor per delegat varefter byte.

Vad kan väst göra idag då situationen är den den är? Eftersom Putin är diktator så krävs det att majoriteten av befolkningen vänder sig mot honom. Då kan man inte längre arrestera oliktänkarna. Intressant är att tiotusentals ukrainare återvänder till Ukraina för att delta i krig mot Ryssland och exponerar sig för en dödlig risk.

De ryssar, som motsätter sig Putins krigshets, flyr däremot landet om de bara har möjlighet därtill då situationen blir krånglig för dem. Vi ser här en enorm skillnad i inställningen till sitt fosterland!

För mig som läkare, som har en grundinställning att göra det bästa möjliga för den individuella patienten, är det inte helt problemfritt att tänka på hela Ryssland istället för den enskilda ryssen.

För mig personligen blir det lättare då jag via min tioåriga verksamhet som ishockeylandslagets läkare kunnat konstatera att teamet är viktigare än individen. Samma sak gäller i hög grad även i det jag jobbar med idag dvs utveckling av arbetsvälbefinnandet.

Ofta är det klokt av den enskilda arbetstagaren att pruta lite på sina egna önskemål och behov för teamets bästa. I det långa loppet är detta även bäst för individen. Borde väst nu tänka i liknande banor och bistå ryssarna på ett sätt som de ryssar, som finns i väst, inte skulle tycka om?

De ryssar, som redan bor eller som flyttar till väst, är antagligen välorienterade då det gäller demokrati, pressfrihet, levnadsstandard, risken att Nato överfaller Ryssland osv. Denna information borde spridas till de ryssar, som inte vet om annat än propagandan, som statsmedia erbjuder.

I Ryssland utestängs möjligheten att få information över nätet så kvar blir endast möjligheten att dela information in real life från person till person. Där behövs de ryssar, som nu bor i väst.

Skulle väst göra Ryssland en tjänst om visum drogs in för ryssar och de skulle bli tvungna att återvända till Ryssland på grund av Putins hänsynslösa krig?

Vad skulle t.ex. effekten vara om NHL chartrade ett plan för de ryska spelarna med familjer till Helsingfors och därifrån med tåg till S:t Petersburg?

Ingen trevlig åtgärd för dessa spelare men mycket litet ont i jämförelse med vad befolkningen i Ukraina får utstå. Man kunde hoppas att dessa stjärnspelare, som är idoler i Ryssland, kunde ha stor inverkar på attityderna om de kom hem och öppet motsatte sig kriget.

De flesta torde ha en positiv inställning till västvärlden trots att någon enstaka är vänligt inställd till Putin. Vad skulle hända om några tiotal ryska NHL-stjärnor gemensamt skulle demonstrera mot kriget i Moskva?

Känns som om detta inte är för mycket krävt av dem jämfört med vissa toppidrottare från Ukraina, som valt att gå med i kriget med livet som insats.

Om de rikas (oligarkernas) barn skulle få avbryta sin skolgång i Storbritannien, skulle de säkert fråga sin pappa: ”Varför förstör du mitt liv då du inte talar emot Putins krig?”. Alla föräldrar vet att det skulle ta hårt om ens barn anklagar en för något dylikt.

Borde även dubbla medborgarskapet Ryssland-Finland/annat land omöjliggöras så att dessa personer måste välja?

Summa summarum: Bör väst göra livet surt för en del välmående i väst boende ryssar med tanke på majoriteten av mindre lyckligt lottade ryssar i Ryssland?

Detta skulle åtminstone i någon mån försnabba avpolleteringen av Putin då en större andel av den ryska befolkningen skulle få information av sina landsmän, som bott i västländer.

Alla, även små åtgärder, som kan tänkas påverka den katastrofala situationen i Ukraina, bör nu användas. Tänk mera på helheten än på att en del individer får det lite tråkigare för en tid.

Dela artikeln

En kommentar: “Väst kan försnabba Putins sorti

  1. Paul Lindberg skrev

    Beaktansvärda och kloka tankar. En ”boomer” håller med om det mesta.
    Ingen annan än en överväldigande majoritet av det ryska folket klarar av
    att avsätta den sittande presidenten Putin, sorgligt men sant, tyvärr….

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter