Förflytta dig till innehållet

Varvsstrandens klippor sprängs i bitar för att ge plats åt tunnel och fler hus

Sprängnings- och schaktningsarbeten pågår på Varvsstranden. Totalt 13000 kubikmeter sten sprängs loss ur bergväggen. I bakgrunden skymtar Suomen Joutsen. Foto: J-O Edberg


Varvsstranden i Åbo med sina högklassiga bostäder fortsätter att locka hugade bostadsköpare.
Området som vid det här laget har över 600 invånare i tio nybygga höghus, det elfte står klart vid årsskiftet, bebyggs med ytterligare två höghus nästa år.
Samtidigt byggs en led för trafiken till och från tomterna. Sprängnings- och schaktningsarbetet pågår redan för fullt.
2–6 meter av klipporna sprängs bort för att ge plats åt körleden som byggs längs med bergväggen. Den byggs i marknivå som en tunnel mellan bergväggen och bostadshusens parkeringshallar.
Den 190 meter långa tunneln ska stå klar nästa höst då det är meningen att de två höghusen byggs.
Det ena huset byggs av Skanska och det andra av Åboföretaget KS Kodit Oy.

KS Kodit Oy:s höghus byggs på tomten invid bergväggen i bakgrunden där schaktningsarbeten pågår. Skanskas hus byggs på tomten snett bakom. Foto: J-O Edberg


KS Kodit som ägs av Åboborna Kimmo Kotro och Santtu Saukkonen har köpt granntomten till radhuset och höghusen som byggts längst ut på stranden.
De tänker bygga 35–40 bostäder på tomten de köpt.
– Planeringen av höghuset är i full gång. Det är ett ståtligt hus som blir granne till radhuset som vi också låtit bygga, säger Kotro, som själv bor i radhuset.
Avsikten är att byggstarten sker i augusti–september.
– Går planerna i lås står huset klart sommaren 2020, säger Kotro.

Hus av olika modell. Radhuslägenheterna till höger har egen båthamn. Foto: J-O Edberg


Skanska som köpt de två följande tomterna uppströms längs östra åstranden har samma tidtabell för sitt hus.
– Mycket beror på hur tunnelbygget avancerar. Men byggstarten är planerad till augusti–september. Då kan huset stå klart följande år, säger Jari Martinmäki vid Skanska.
Intresserade har redan hört av sig om bostäderna trots att de inte marknadsförts ännu.
– Varvsstranden är ett attraktivt bostadsområde som fortfarande intresserar köpare, säger Martinmäki.

Husen på Varvsstranden blir fler nästa år då två nya höghus byggs till vänster om de fyra som står längst ut på stranden. Foto: J-O Edberg


Det första bostadshuset byggdes 2012 i grannkvarteret till Wärtsiläs gamla motorfabrik.
I dag inhyser fabriksfastigheten bostäder och grannkvarteret är fullt utbyggt med sju höghus.
Fem av husen har byggts av Skanska. Det sista som står närmast Unionsgatans tunnel blir inflyttningsklart vid årsskiftet.
Alla bostäder i huset är sålda.
– Också bostäderna i grannhusen har gått bra åt. De såldes ganska snabbt i takt med att husen byggdes, säger Martinmäki.
Husen byggdes i jämnt takt, varje år stod ett hus inflyttningsklart.
Det stora intresset för Varvsstranden håller i gång bostadsbyggandet. Och Skanska tänker inte sakta farten när man startar husbyggandet nästa år.
– Som det nu ser ut fortsätter vi i samma takt som förut, säger Martinmäki.
Avsikten är att starta byggandet av ett nytt höghus på den andra tomten man köpt efter att det första huset står klart 2020. Målet är det andra höghuset står klart året därpå.
Sju av Varvsstrandens elva tomter är redan sålda, fyra är osålda.

Tunneln som dras till vänster om parkeringshallen på bilden byggs i betong längs bergsfoten. Den dras bakom de nya höghusen som byggs på Varvsstranden.


Körleden eller tunneln som byggs i betong vid bergsfoten bakom höghusen och förenar deras parkeringshallar byggs i två etapper.
Den första etappen byggs klart i samband med att KS Kodit och Skanska bygger sina höghus. Tidtabellen för den andra etappen som leder fram till Unionsgatan är öppen.
Körleden är avsedd endast för dem som bor på de aktuella tomterna på Varvsstranden.
Byggnadsföretagen SRV, YIT, Skanska och KS Kodit som bygger bostäderna på Varvsstranden deltar i tunnelbygget som planerats av företaget Suomen Infra palvelu Oy.
Hela projektet beräknas kosta 6–7 miljoner euro.

Klipporna sprängs bort för att ge plats åt en tunnel och nya bostadshus på östra åstranden. I bakgrunden bakom Korpolaisbacken skymtar de första bostadshusen som byggdes på Varvsstranden. Foto: J-O Edberg


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter