Förflytta dig till innehållet

Vart sjunde flyg mellan Åbo och Stockholm ställs in – Kimitobor fick åka tre ersättande flyg istället

Emilia Örnmark
Man står i butik.
Jörgen Törnqvist och Lena Törnqvist måste mellanlanda två gånger under sin resa från Stockholm till Åbo.

Direkta flyg mellan Åbo och Stockholm har avgått sedan den 30 oktober. Av dessa 70 flyg har dock tio inhiberats, alltså drygt 14 procent. Enkla ersättande rutter har inte alltid erbjudits passagerarna.

Det utlovade direkta flyget till Åbo på söndagen blev istället till tre flyg för Kimitoborna Jörgen och Lena Törnqvist, som blev tvungna att flyga via både Köpenhamn och Riga.

Paret Törnqvists resa bestod i sin helhet av fem flyg, och hemkomsten försenades med cirka nio timmar. De hade hälsat på sin son i Ålesund i Norge och flög först därifrån till Oslo, där de med kort varsel blev meddelades om att flyget från Stockholm till Åbo hade inhiberats.

Samtliga flyg till Helsingfors var därtill fullbokade och paret erbjöds ett alternativ, det vill säga rutten Stockholm – Köpenhamn – Riga – Åbo.

– Dessutom var flyget mellan Köpenhamn och Riga en och en halv timme försenat, och vi fick ingen information om huruvida nästa flyg skulle vänta på oss eller inte. Lyckligtvis gjorde flyget det, men hela situationen kändes mycket osäker, säger Jörgen Törnqvist.

Paret skulle ursprungligen landa i Åbo cirka klockan 17.30, men gjorde det först kring klockan 2 på natten till måndagen.

– Det var bara att ta skeden i vacker hand. I framtiden finns även alternativet för oss att ta färjan mellan Åbo och Stockholm och köra resten av vägen till Ålesund, men det blir en väldigt lång resa.

Tekniska problem och brist på besättning

SAS chef för medierelationer i Danmark Alexandra Lindgren Kaoukji säger att orsakerna bakom att flygen avbokas är allt från tekniska problem till brist på besättning.

– Det är normalt att vi är tvungna att inhibera flyg och jag kan inte säga om antalet inhiberade flyg på denna rutt är förhållandevis stort, säger Lindgren Kaoukji.

Åbo flygplatschef Juha Aaltonen berättar att rutten mellan Stockholm och Åbo varit populär sedan den återöppnades. SAS flyger fyra gånger om dagen mellan städerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter